Makrela to popularna ryba morska, którą w naszym kraju można najczęściej kupić w formie wędzonej, niekiedy zdarzają się jednak również filety lub tuszki. W wersji wędzonej jest dość tania, smaczna, a także ma niewiele ości.
Jednym z najpopularniejszych pomysłów na tę rybę jest pyszna pasta z makreli, którą przygotujesz w dosłownie kilka minut. Co do niej dodać? Do tej ryby świetnie pasuje szczypiorek, cebula, natka pietruszki, czosnek, a także jajka.
Zobacz również nasze wegetariańskie przepisy na pastę z ciecierzycy oraz pastę z soczewicy.
Pasta z makreli i ogórków konserwowych
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 5 ogórków konserwowych,
- majonez,
- pieprz,
- sól,
- 1 cebula,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, pozbaw skorupki i pokrój w kosteczkę.
- Makrelę pozbaw ości i skóry, porwij na kawałki i wymieszaj z jajkami.
- Cebulę, ogórki i szczypiorek posiekaj i dodaj do pozostałych składników.
- Teraz dopraw całość solą i pieprzem, a także dołącz majonez (ilość według uznania). Pasta z makreli wędzonej gotowa! Podaj ją z domowymi bułeczkami.
Przepis na pastę z makreli i sera żółtego
Składniki:
- 15 dag sera żółtego,
- 1 wędzona makrela,
- majonez,
- słodka papryka,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
- Żółty ser zetrzyj na tarce – według twojego uznania, możesz to zrobić na małych lub dużych oczkach.
- Makrelę pozbaw skóry i ości, porwij na kawałki.
- Ser i rybę wymieszaj ze sobą, dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Gotowe! Ta pasta będzie doskonale pasować do bułeczek maślanych.
Pasta z makreli i awokado
Składniki:
- 1 wędzona makrela,
- 1 awokado,
- 3 jajka na twardo,
- cytryna,
- cebula,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i posiekaj.
- Rybę pozbaw skóry i ości, porwij na kawałki.
- Wymieszaj ze sobą makrelę i jaja.
- Awokado i cebulę drobniutko posiekaj, dodaj do pozostałych składników.
- Teraz dołącz tylko pieprz, sól i jogurt naturalny – pasta z makreli gotowa! Podaj ją z paluszkami chlebowymi lub domową tortillą.
Więcej przepisów na przekąski i pasty:
Hummus z ciecierzycy lub warzyw
Pasztet z fasoli
Tatar z łososia
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem