pasta z makreli fot. Adobe Stock

Pasta z makreli wędzonej. Zobacz prosty przepis na rybną pastę od kanapek

Pasta z makreli do pyszny dodatek do śniadania. Koniecznie dodaj do niej majonez oraz cebulkę, możesz także wzbogacić ją o ogórki konserwowe lub żółty ser.
Weronika Kwaśniak / 21.01.2020 08:57
pasta z makreli fot. Adobe Stock

Makrela to popularna ryba morska, którą w naszym kraju można najczęściej kupić w formie wędzonej, niekiedy zdarzają się jednak również filety lub tuszki. W wersji wędzonej jest dość tania, smaczna, a także ma niewiele ości.

Jednym z najpopularniejszych pomysłów na tę rybę jest pyszna pasta z makreli, którą przygotujesz w dosłownie kilka minut. Co do niej dodać? Do tej ryby świetnie pasuje szczypiorek, cebula, natka pietruszki, czosnek, a także jajka.

Zobacz również nasze wegetariańskie przepisy na pastę z ciecierzycy oraz pastę z soczewicy.

Pasta z makreli i ogórków konserwowych

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • majonez,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 cebula,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, pozbaw skorupki i pokrój w kosteczkę.
  2. Makrelę pozbaw ości i skóry, porwij na kawałki i wymieszaj z jajkami.
  3. Cebulę, ogórki i szczypiorek posiekaj i dodaj do pozostałych składników.
  4. Teraz dopraw całość solą i pieprzem, a także dołącz majonez (ilość według uznania). Pasta z makreli wędzonej gotowa! Podaj ją z domowymi bułeczkami.

Przepis na pastę z makreli i sera żółtego

Składniki:

  • 15 dag sera żółtego,
  • 1 wędzona makrela,
  • majonez,
  • słodka papryka,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Żółty ser zetrzyj na tarce – według twojego uznania, możesz to zrobić na małych lub dużych oczkach.
  2. Makrelę pozbaw skóry i ości, porwij na kawałki.
  3. Ser i rybę wymieszaj ze sobą, dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Gotowe! Ta pasta będzie doskonale pasować do bułeczek maślanych.

Pasta z makreli i awokado

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 awokado,
  • 3 jajka na twardo,
  • cytryna,
  • cebula,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i posiekaj.
  2. Rybę pozbaw skóry i ości, porwij na kawałki.
  3. Wymieszaj ze sobą makrelę i jaja.
  4. Awokado i cebulę drobniutko posiekaj, dodaj do pozostałych składników.
  5. Teraz dołącz tylko pieprz, sól i jogurt naturalny – pasta z makreli gotowa! Podaj ją z paluszkami chlebowymi lub domową tortillą.

Więcej przepisów na przekąski i pasty:
Hummus z ciecierzycy lub warzyw
Pasztet z fasoli
Tatar z łososia
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/07.11.2018 12:30
W pierwszym przepisie brak ilości jajek...