Ciasto z dyni możesz serwować z gałką lodów lub bitą śmietaną. Jego przygotowanie jest proste, a konsystencja odrobinę przypomina tradycyjny biszkopt.
Szybkie ciasto z dyni - tradycyjny przepis
To ciasto dyniowe wychodzi nawet najmniej wprawionym adeptom kulinariów: jeśli nie chcesz zaliczyć wpadki przy ubijaniu białek, które unoszą ciasto podczas pieczenia, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia, a jajka ubij z cukrem na gładką masę. Nie obawiaj się, że ciasto dyniowe nie urośnie lub że orzechy opadną na dno: dynia starta na tarce podtrzyma składniki i sprawi, że deser będzie smakował i wyglądał pierwszorzędnie.
Składniki:
- ok. 2 szklanki miąższu z dyni,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2,5 łyżki cynamonu,
- 3 jaja,
- cukier waniliowy,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Jaja utrzyj z cukrem aż do momentu uzyskania jednolitej masy, możesz najpierw ubić białka z cukrem, a następnie dodawać żółtka - ciasto dyniowe będzie wtedy bardziej puszyste.
- Miąższ z dyni posiekaj lub zetrzyj na tarce i odsącz z soku.
- Do masy z jaj i cukru dodaj suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj łopatką. Wsyp orzechy oraz startą dynię - dzięki tej metodzie ciasto będzie wilgotne i delikatne, podobnie jak ciasto marchewkowe.
- Ciasto dyniowe przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok 45-60 minut.
- Ciasto z dyni podawaj z lodami np. śmietankowymi oraz bitą śmietaną. Opcjonalnie polej ciasto lukrem.
Artykuł pierwotnie opublikowany 13.08.2014.
Proste przepisy z dynią w roli głównej: Dżem z dyni idealny na jesień i zimęKetchup z dyni: lepszy niż pomidorowyCiasto dyniowe fit - alternatywa dla liczących kalorie