Zupa z dyni fot. Adobe Stock

Ciasto z dyni - prosty przepis na pyszny dyniowy deser

To ciasto dyniowe przygotujesz w kwadrans: jest lekkie, puszyste, rozpływa się w ustach i każdemu wychodzi. Ciasto z dyni możesz urozmaicić dodatkiem posiekanych orzechów włoskich lub korzennymi przyprawami.
/ 16.09.2020 08:44
Zupa z dyni fot. Adobe Stock

Ciasto z dyni możesz serwować z gałką lodów lub bitą śmietaną. Jego przygotowanie jest proste, a konsystencja odrobinę przypomina tradycyjny biszkopt.

Szybkie ciasto z dyni - tradycyjny przepis

To ciasto dyniowe wychodzi nawet najmniej wprawionym adeptom kulinariów: jeśli nie chcesz zaliczyć wpadki przy ubijaniu białek, które unoszą ciasto podczas pieczenia, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia, a jajka ubij z cukrem na gładką masę. Nie obawiaj się, że ciasto dyniowe nie urośnie lub że orzechy opadną na dno: dynia starta na tarce podtrzyma składniki i sprawi, że deser będzie smakował i wyglądał pierwszorzędnie. 

Składniki:

  • ok. 2 szklanki miąższu z dyni,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2,5 łyżki cynamonu,
  • 3 jaja,
  • cukier waniliowy,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Jaja utrzyj z cukrem aż do momentu uzyskania jednolitej masy, możesz najpierw ubić białka z cukrem, a następnie dodawać żółtka - ciasto dyniowe będzie wtedy bardziej puszyste. 
  3. Miąższ z dyni posiekaj lub zetrzyj na tarce i odsącz z soku.
  4. Do masy z jaj i cukru dodaj suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj łopatką. Wsyp orzechy oraz startą dynię - dzięki tej metodzie ciasto będzie wilgotne i delikatne, podobnie jak ciasto marchewkowe.  
  5. Ciasto dyniowe przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok 45-60 minut. 
  6. Ciasto z dyni podawaj z lodami np. śmietankowymi oraz bitą śmietaną. Opcjonalnie polej ciasto lukrem.

Artykuł pierwotnie opublikowany 13.08.2014.

Proste przepisy z dynią w roli głównej: Dżem z dyni idealny na jesień i zimęKetchup z dyni: lepszy niż pomidorowyCiasto dyniowe fit - alternatywa dla liczących kalorie