Opieńki smażone w panierce - prosty i szybki przepis

Grzyby, w tym opieńki, warto taktować jak kawałki mięsa: opieńki smażone, uprzednio panierowane w mieszance przypraw z mąką z ciecierzycy, pachną i smakują niczym wyborny kotlet. To pyszna wegetariańska alternatywa dla mięsa.
Edyta Liebert / 12.10.2020 13:24
DRUKUJ PRZEPIS
Opieńki smażone w panierce - prosty i szybki przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g opieniek,
  • 1 jajko (jeśli chcesz pominąć, przygotuj pół szklanki mleka roślinnego),
  • pół łyżeczki kolendry (przyprawy),
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka mieszanki curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • szklanka mąki z ciecierzycy.
Przygotowanie:

Zanim przystąpisz do smażenia opieńków. Obgotuj je 5-10 minut, by pozbawić je toksyn i odkrój niesmaczne nóżki. Kapelusze osusz, nie krój na mniejsze części. 

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki (mąkę i przyprawy) wymieszaj na spodku. Jajko rozkłóć lub przygotuj mleko roślinne do namaczania grzybów.
  2. Suche opieńki posól i popieprz, namaczaj w mleku lub jajku, a następnie obtocz w panierce. 
  3. Na patelni rozgrzej olej (dość obfitą ilość) i układaj na nim grzyby - opieńki smażone będą chrupiące, jeśli utrzymasz stałą ilość i temperaturę tłuszczu.
  4. Uważaj, by opieńki nie były nadto przysmażone: smaż je na złocisto-brązowy kolor tak, by nie były w środku surowe. 
  5. Usmażone grzyby odkładaj na papierowy ręcznik i serwuj z domowym sosem BBQ i np. frytkami.

Przepisy na grzyby: Boczniaki w roli głównej: smażone oraz flaczkiJak przyrządzić kanie? 3 pyszne sposobyPierogi z kurkami smakują jak niebo - zobacz, jak je przyrządzić

DRUKUJ PRZEPIS