Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g opieniek,
- 1 jajko (jeśli chcesz pominąć, przygotuj pół szklanki mleka roślinnego),
- pół łyżeczki kolendry (przyprawy),
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka mieszanki curry,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- szklanka mąki z ciecierzycy.
Przygotowanie:
Zanim przystąpisz do smażenia opieńków. Obgotuj je 5-10 minut, by pozbawić je toksyn i odkrój niesmaczne nóżki. Kapelusze osusz, nie krój na mniejsze części.
Sposób przygotowania:
- Suche składniki (mąkę i przyprawy) wymieszaj na spodku. Jajko rozkłóć lub przygotuj mleko roślinne do namaczania grzybów.
- Suche opieńki posól i popieprz, namaczaj w mleku lub jajku, a następnie obtocz w panierce.
- Na patelni rozgrzej olej (dość obfitą ilość) i układaj na nim grzyby - opieńki smażone będą chrupiące, jeśli utrzymasz stałą ilość i temperaturę tłuszczu.
- Uważaj, by opieńki nie były nadto przysmażone: smaż je na złocisto-brązowy kolor tak, by nie były w środku surowe.
- Usmażone grzyby odkładaj na papierowy ręcznik i serwuj z domowym sosem BBQ i np. frytkami.
Przepisy na grzyby: Boczniaki w roli głównej: smażone oraz flaczkiJak przyrządzić kanie? 3 pyszne sposobyPierogi z kurkami smakują jak niebo - zobacz, jak je przyrządzić