Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki maki
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki oliwy
- szklanka ciepłej wody
- płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
Na sos:
- 2 szklanki kremówki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- płaska łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- świeże zioła: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
Na nadzienie:
- 30 dag mrożonego (lub świeżego) szpinaku w liściach
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 10 dag startego sera żółtego
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pizzę ze szpinakiem!
- Przesiej do miski mąkę, dodaj drożdże, sól oraz cukier i wymieszaj.
- Wlej oliwę i wodę, wymieszaj łyżką, po czym krótko zagnieć dłońmi.
- Ciasto włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj mrożony szpinak i duś na niewielkim ogniu, aż woda odparuje.
- Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż chwilkę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na sos cebule drobno posiekaj i podsmaż je na oliwie.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
- Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj, mieszając, przez kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.
- Gdyby sos nie za bardzo gęstniał, dodaj płaską łyżeczkę mąki wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
- Na koniec sos wymieszaj z posiekanymi ziołami.
- Po dwóch godzinach ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę.
- Podziel na 2 części, każdą rozwałkuj dość cienko (ok. 0,5 cm).
- Szerokim kieliszkiem lub okrągłą salaterką wykrawaj pizze i przekładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blachę, w odstępach ok. 2 cm.
- Na każdy placek nałóż po łyżce sosu i szpinaku.
- Listki szpinaku skrop lekko oliwą.
- Posyp serem żółtym.
- Pizze piecz 15-20 minut w temp. 250 st. C, aż boki i spód ciasta będą chrupiące i dość mocno zrumienione.