Jajka faszerowane a'la sałatka Cezar według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na jajka faszerowane a 'la sałatka Cezar:
- 6 dużych jajek na twardo
- 2,5 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- główka sałaty rzymskiej
- pół bagietki
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Jak zrobić jajka faszerowane a 'la sałatka Cezar?
Jajka kroimy w pół i wydrążamy z nich żółtka. Przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką papkę. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej i wydrążone jajka. Faszerujemy każde pastą jajeczną i odstawiamy na bok. Z bagietki wyciągamy miękki miąższ i łączymy z oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażamy przez około minutę do zbrązowienia. Posypujemy z wierzchu przygotowaną kruszonką. Tak przyrządzone faszerowane jajka są doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie.
Polecamy!
Jajka wielkanocne w galarecie. Sprawdź, jak je zrobić! Sprawdź, jak przyrządzić doskonałe faszerowane jajka pieczarkami!