POLECAMY

Bez nich nie ma Wielkanocy! Zobacz nasze sprawdzone przepisy na jajka w galarecie!

Jajka wielkanocne to podstawa na świątecznym stole. Przygotowywane w różnorodny sposób są ulubionym i obowiązkowym składnikiem. Sprawdź, jak zrobić jajka w galarecie!
Sylwia Kazimierczuk / 7 miesięcy temu
Bez nich nie ma Wielkanocy! Zobacz nasze sprawdzone przepisy na jajka w galarecie! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jajka wielkanocne przygotowywane są na wiele sposobów. W każdym domu jest ulubiony przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jajka wielkanocne w galarecie to klasyk podawany z chrzanem, wywarem z kurzych nóżek lub z mięsem. Zobacz nasze sprawdzone przepisy!

Jajka wielkanocne w galarecie z mięsem

Oto składniki na jajka wielkanocne w galarecie z mięsem:

  • wywar z nóżek kurzych
  • mięso gotowane z kurczaka
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • zielony groszek
  • marchewka w kostce

Jak zrobić jajka wielkanocne w galarecie z mięsem?

Na początku gotujemy przez około 2 godziny wywar na kurzych nóżkach. Musi być gęsty i utworzyć  ściętą galaretę. Najlepiej kilogram nóżek zalać wodą około 1 cm nad powierzchnię wody. Po wygotowaniu powstanie klarowny płyn, który w lodówce się zetnie. Do miseczek przekładamy jajka ugotowane na twardo w całości lub pokrojone w cienkie plasterki. Następnie dodajemy groszek oraz marchewkę w kostce. Zalewamy każdą miseczkę lub pucharek wywarem i przekładamy do lodówki do ścięcia masy. Tak przygotowane jajka w galarecie świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.

Jajka wielkanocne w galarecie z chrzanem

Oto składniki na jajka wielkanocne w galarecie z chrzanem:

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • plastry żelatyny
  • bulion warzywny
  • 3 łyżki chrzanu
  • 5-6 dużych plasterków szynki konserwowej
  • natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić jajka wielkanocne w galarecie z chrzanem?

Jajka ugotowane na twardo pozostawiamy w całości lub kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy galaretę. Plastry żelatyny rozpuszczamy w bulionie warzywnym i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy jajka do salaterek i miseczek. Pokrywamy rulonikami z szynki i chrzanu. Dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy bulionem i dekorujemy. Tak przygotowane danie możemy podawać na przystawkę na stół wielkanocny.

Jajka wielkanocne w galarecie z warzywami

Oto składniki na jajka wielkanocne w galarecie z warzywami:

  • wywar z nóżek kurzych
  • bulion warzywny lub mięsny
  • warzywa gotowane pokrojone w kostkę
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • natka pietruszki
  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo

Jak zrobić jajka wielkanocne w galarecie z warzywami?

Na początku gotujemy przez około 2 godziny wywar na kurzych nóżkach. Musi być gęsty i utworzyć  ściętą galaretę. Najlepiej kilogram nóżek zalać wodą około 1 cm nad powierzchnię wody. Po wygotowaniu powstanie klarowny płyn, który w lodówce się zetnie. Dolewamy bulion warzywny. Do miseczek przekładamy jajka ugotowane na twardo w całości lub pokrojone w cienkie plasterki. Następnie dodajemy groszek oraz marchewkę w kostce. Zalewamy każdą miseczkę lub pucharek wywarem i przekładamy do lodówki do ścięcia masy. Tak przygotowane jajka w galarecie świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.

Polecamy!

Zobacz, jak przygotować idealne jajko na miękko, bez konieczności obierania skorupki! 18 sprawdzonych przepisów na faszerowane jajka!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)