Jajka wielkanocne przygotowywane są na wiele sposobów. W każdym domu jest ulubiony przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jajka wielkanocne w galarecie to klasyk podawany z chrzanem, wywarem z kurzych nóżek lub z mięsem. Zobacz nasze sprawdzone przepisy!
Jajka wielkanocne w galarecie z mięsem
Oto składniki na jajka wielkanocne w galarecie z mięsem:
- wywar z nóżek kurzych
- mięso gotowane z kurczaka
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- zielony groszek
- marchewka w kostce
Jak zrobić jajka wielkanocne w galarecie z mięsem?
- Na początku gotujemy przez około 2 godziny wywar na kurzych nóżkach. Musi być gęsty i utworzyć ściętą galaretę.
- Najlepiej kilogram nóżek zalać wodą około 1 cm nad powierzchnię wody. Po wygotowaniu powstanie klarowny płyn, który w lodówce się zetnie.
- Do miseczek przekładamy jajka ugotowane na twardo w całości lub pokrojone w cienkie plasterki.
- Następnie dodajemy groszek oraz marchewkę w kostce. Zalewamy każdą miseczkę lub pucharek wywarem i przekładamy do lodówki do ścięcia masy.
- Tak przygotowane jajka w galarecie świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.
Jajka wielkanocne w galarecie z chrzanem
Oto składniki na jajka wielkanocne w galarecie z chrzanem:
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- plastry żelatyny
- bulion warzywny
- 3 łyżki chrzanu
- 5-6 dużych plasterków szynki konserwowej
- natka pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić jajka wielkanocne w galarecie z chrzanem?
- Jajka ugotowane na twardo pozostawiamy w całości lub kroimy w cienkie plasterki.
- Następnie przygotowujemy galaretę. Plastry żelatyny rozpuszczamy w bulionie warzywnym i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Następnie przekładamy jajka do salaterek i miseczek. Pokrywamy rulonikami z szynki i chrzanu. Dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem.
- Zalewamy bulionem i dekorujemy. Tak przygotowane danie możemy podawać na przystawkę na stół wielkanocny.
Jajka wielkanocne w galarecie z warzywami
Oto składniki na jajka wielkanocne w galarecie z warzywami:
- wywar z nóżek kurzych
- bulion warzywny lub mięsny
- warzywa gotowane pokrojone w kostkę
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
Jak zrobić jajka wielkanocne w galarecie z warzywami?
- Na początku gotujemy przez około 2 godziny wywar na kurzych nóżkach. Musi być gęsty i utworzyć ściętą galaretę.
- Najlepiej kilogram nóżek zalać wodą około 1 cm nad powierzchnię wody. Po wygotowaniu powstanie klarowny płyn, który w lodówce się zetnie.
- Dolewamy bulion warzywny. Do miseczek przekładamy jajka ugotowane na twardo w całości lub pokrojone w cienkie plasterki.
- Następnie dodajemy groszek oraz marchewkę w kostce. Zalewamy każdą miseczkę lub pucharek wywarem i przekładamy do lodówki do ścięcia masy.
- Tak przygotowane jajka w galarecie świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.
Polecamy!
Zobacz, jak przygotować idealne jajko na miękko, bez konieczności obierania skorupki! 18 sprawdzonych przepisów na faszerowane jajka!