Bez nich trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Jajka faszerowane pieczarkami to hit przy każdym stole!

Jajka na wielkanocnym stole to obowiązkowa potrawa – w różnej postaci. Zaskocz bliskich i przygotuj jajka w zupełnie innej odsłonie – z nadzieniem pieczarkowym!
Wioletta Górecka / 9 miesięcy temu
Bez nich trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Jajka faszerowane pieczarkami to hit przy każdym stole!

Przygotowania do Wielkanocy to niezwykle radosny okres. Przyroda budząca się do życia, coraz cieplejsze promienie słońca rozświetlające coraz dłuższe dni, a także radość z okazji Świąt – wszystko to sprawia, że chcemy, aby stół wielkanocny był również jak najbardziej kolorowy i radosny. W roli głównej bezapelacyjnie występują na nim jajka. Najbardziej popularnym daniem z jajek goszczącym na wielkanocnych stołach są połówki jajek z majonezem i groszkiem. Nie mniej często spotykane są jajka faszerowane pieczarkami.

Jajka – pierwszoplanowy aktor na wielkanocnym stole

Jajka to doskonała baza dla wielu dań – ich smak świetnie współgra z wieloma innymi. Są one również bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, dzięki czemu bardzo często goszczą w kuchni. Jajka są pyszne i pożywne nawet w najprostszej wersji: wystarczy pieczywo posmarowane masłem, plasterek wędliny, ugotowane jajko i szczypta soli do smaku. Wielkanoc to wyjątkowy czas, w którym królują niemal wszędzie i chętnie urozmaica się ich proste formy podania. Nie sposób wyobrazić sobie menu na Wielkanoc bez jajek.

Jajka faszerowane pieczarkami – składniki

Jedną z propozycji potrawy na Wielkanoc są jajka z dodatkiem pieczarek. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu, do którego nie będziesz potrzebować wiele składników – za to wyglądają i smakują wyśmienicie.

Do przygotowania jajek faszerowanych pieczarkami potrzebować będziesz:

  • 6 jajek
  • cebulę
  • 30 dag pieczarek
  • zieloną pietruszkę (świeżą lub suszoną)
  • odrobinę masła
  • ok. 20 g majonezu
  • sól i pieprz
  • kiełki rzodkiewki, brokuła lub świeża zielenina – opcjonalnie do dekoracji

Jajka faszerowane pieczarkami – sposób przygotowania

Czas na przyrządzenie! Jajka z pieczarkami doskonale nadają się zarówno na śniadanie, jak i pyszną przekąskę między posiłkami. Jak je przygotować? To proste:

  • jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek
  • jajka przekrój wzdłuż i ostrożnie wyjmij łyżeczką żółtka
  • żółtka przełóż do miski i roznieć widelcem
  • pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni na złoty kolor
  • do zeszklonej na patelni cebuli dodaj odrobinę masła, dodaj pieczarki, dopraw do smaku solą i pieprzem
  • pieczarki i cebulę ostudź i zmiel – najlepiej w maszynce do mięsa, możesz także użyć blendera. Dodaj zgniecione żółtka, pietruszkę i 2/3 przygotowanej ilości majonezu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj
  • połówki jajek wypełnij farszem, udekoruj pozostałą częścią majonezu.

To bardzo prosty, a jednocześnie smaczny i wiosenny przepis na jajka w innej niż dotychczas odsłonie. Smacznego!

Te pomysły także mogą ci się przydać!

Pyszny pomysł na wielkanocne jajka w szynce!
Jajka w niecodziennej odsłonie - zawijane w boczku ze szpinakiem!
Jak sprawdzić, czy kupiłaś świeże jajka? To proste! 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)