Gofry wytrawne z łososiem według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na wytrawne gofry z łososiem:
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- duże jajko
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- garść szpinaku
- kremowy serek
- wędzony łosoś
- czarne oliwki
- prażone pestki dyni
- koperek
- pieprz
Jak zrobić wytrawne gofry z łososiem?
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajko, dolewamy maślankę i roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy ze sobą do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy gofry. Następnie nakładamy kremowy serek, wędzonego łososia, szpinak oraz czarne oliwki. Na koniec posypujemy pestkami słonecznika i ponownie smarujemy kremowym białym serkiem.
Polecamy!
Poznaj 5 patentów na chrupiące i puszyste gofry za każdym razem! Do tej pory jadłaś je tylko na słodko? Poznaj doskonałe gofry na słono!