Kasia gotuje z Polki.pl - Gofry wytrawne z łososiem

Gofry najczęściej jemy na słodko z dodatkiem bitej śmietany i owoców. Czas to zmienić i wypróbować je w wersji wytrawnej z dodatkiem łososia i kremowego serka białego
Sylwia Kazimierczuk / 08.03.2018 14:36

Gofry wytrawne z łososiem według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na wytrawne gofry z łososiem:

  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • duże jajko
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • garść szpinaku
  • kremowy serek
  • wędzony łosoś
  • czarne oliwki
  • prażone pestki dyni
  • koperek
  • pieprz

Jak zrobić wytrawne gofry z łososiem?

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajko, dolewamy maślankę i roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy ze sobą do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy gofry. Następnie nakładamy kremowy serek, wędzonego łososia, szpinak oraz czarne oliwki. Na koniec posypujemy pestkami słonecznika i ponownie smarujemy kremowym białym serkiem. 

Polecamy!

Poznaj 5 patentów na chrupiące i puszyste gofry za każdym razem! Do tej pory jadłaś je tylko na słodko? Poznaj doskonałe gofry na słono!

Tagi: gofry, oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA