POLECAMY

Nieapetyczne i wilgotne? Poznaj 5 patentów na chrupiące gofry za każdym razem!

Nikt nie przepada za płaskimi i wilgotnymi goframi - sprawdź jak to zmienić! Poznaj triki, dzięki którym otrzymasz lekki i chrupiący deser!
Nieapetyczne i wilgotne? Poznaj 5 patentów na chrupiące gofry za każdym razem! fot. Fotolia

Kluczem do wypieku doskonałych chrupiących gofrów jest kilka składników, które znajdują się w zasięgu naszej ręki. Soda oczyszczona dla puszystości, maślanka o kremowym i bogatym smaku czy doskonale ubite białka na puszystą masę. Sprawdź co stoi za sukcesem idealnego deseru, który przygotujesz w niecałe 20 minut!

Ciasto na chrupiące gofry

Oto składniki na chrupiące gofry:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szklanka maślanki
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • ekstrakt waniliowy

Jak zrobić chrupiące gofry?

Przesianą wcześniej mąkę łączymy z mąką kukurydzianą i doprawiamy szczyptą soli. Wsypujemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wlewamy maślankę. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z reszta składników. Wsypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy. Tak przygotowaną masę smażymy w rozgrzanej gofrownicy przez około 5 minut na złotobrązowy kolor. Tak przygotowane gofry podajemy z dodatkiem bitej śmietany oraz pokrojonych owoców.

Dobrze ubite białka

Kluczowym składnikiem do uzyskania puszystych i chrupiących gofrów są dobrze ubite białka jaja. Należy je delikatnie łączyć partiami z masą przygotowaną na bazie mleka, żółtek, maślanki, oleju oraz składników suchych. Pęcherzyki powietrza sprawiają, że ciasto jest lekkie i równomiernie przypieczone.

Skrobia ziemniaczana

Skrobia ziemniaczana lub skrobia kukurydziana jest kolejnym ważnym składnikiem na drodze do przygotowania idealnego deseru. Jej dodatek zapobiega powstawaniu nadmiaru wilgoci wytwarzanej podczas pieczenia gofrów. Zabezpiecza ciasto przed utrata chrupkości i lekkości.

Maślanka

Kremowa maślanka o gęstej konsystencji w połączeniu z sodą oczyszczoną tworzy zgrany team. Soda dodawana do ciasta na gofry najlepiej uwalnia swoje właściwości dopiero po dodaniu kwaśnego składnika podczas wypiekania deseru - najlepiej sprawdzi się w tym przypadku maślanka, odrobina soku z cytryny lub jogurt. Dodatkowo maślanka wzbogaca aromat i smak pieczonych gofrów.

Soda oczyszczona

Dodatek sody oczyszczonej sprawia, ze ciasto lepiej wyrasta i staje się puszystsze. Ocet, maślanka lub sok z cytryny jest niezbędny do aktywacji sody, gdyż wchodzi w reakcję z kwasem od razu po połączeniu w środowisku wodnym. Gofry z jej dodatkiem powinny być pieczone zaraz po wymieszaniu - po odstawieniu ciasta na później soda straci swoje właściwości spulchniające.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/8 miesięcy temu
Ja kocham gofry! Mogłabym je jeść codziennie! Na śniadanie, obiad i kolacje :p Do tego stopnia, że nawet mama mi ostatnio kupiła maszynę do robienia gofrów z Wassermana i to było jeden z najpiękniejszych dni w moim życiu hahaha
/11 miesięcy temu
Niektóre triki znam od Babci Szymanowskiej :D Fajna sprawda