Jak zrobić szparagi? Bez względu na to czy wybierzesz białe, zielone czy fioletowe - dobrze przyrządzone, odwdzięczą się jędrnością, delikatnością i wyśmienitym smakiem.
Jak gotować szparagi, aby pozbyć się gorzkiego smaku?
- Przygotuj odpowiednio wysoki garnek i wypełnij go wodą.
- Szparagi delikatnie zwiąż nitką po to, by nie przewracały się podczas gotowania.
- Włóż je do garnka (główki powinny wystawać nieco ponad powierzchnię).
- Do wody dodaj po jednej łyżeczce soli i cukru (sprawi, że nie będą gorzkie) oraz odrobinę masła. Jeśli zależy ci na tym, by szparagi nie straciły intensywnego koloru, do wody dodaj też sok z połowy cytryny.
- Zielone gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut, białe i fioletowe przez około 15 minut. Czas liczymy od momentu zagotowania wody!
- Po wyjęciu z wody szparagi powinny być sprężyste i jędrne.
Innym sprawdzonym sposobem na pozbycie się gorzkiego smaku (poza dodaniem cukru do gotującej się wody) jest zahartowanie ugotowanych szparagów. Jeszcze gorące, zaraz po wyjęciu z garnka, włóż na chwilę do lodowatej wody.
Zupa krem ze szparagów
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 2 ziemniaki typu Irys lub Irga,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- pół szklanki śmietany kremówki,
- pół białej cebuli,
- łyżeczka masła,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Szparagi dokładnie opłucz w zimnej wodzie tak, aby pozbyć się pozostałości piasku zagnieżdżonego w główkach warzywa.
- Odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj szparagi al dente przez około 8 minut.
- Na patelni przesmaż je na maśle z posiekaną wcześniej cebulą.
- Wlej do garnka bulion warzywny, włóż szparagi z cebulą i gotuj przez około 15 minut.
- Zmiksuj całość za pomocą blendera i dolej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jeżeli chcesz nadać całości wyrazistszego smaku, dodaj podsmażony boczek lub starty parmezan.
fot. Adobe Stock
Jak kupować szparagi?
Przede wszystkim w sezonie, który trwa zazwyczaj od połowy kwietnia do połowy maja. Warzywa kupuj w sezonie, na lokalnym bazarze lub w sprawdzonym warzywniaku.
Świeże szparagi:
- mają zamknięte, jędrne główki,
- ich końcówki są delikatnie wilgotne (nie mogą być przesuszone),
- ich skórka jest lśniąca i gładka, a łodyga giętka,
- podczas pocierania jeden o drugi charakterystycznie skrzypią.
Rodzaje szparagów
Najczęściej spotykaną odmianą tych warzyw są szparagi zielone lub białe. Istnieje też pośrednia odmiana, bardzo rzadko spotykana – szparagi fioletowe.
Szparagi zielone | Szparagi białe | Szparagi fioletowe | |
---|---|---|---|
Zdrewniałe końcówki | Odetnij ok. 1/3-1/4 długości | Odetnij ok. 1/3-1/4 długości | Odetnij ok. 1/3-1/4 długości. W przypadku starszych szparagów nawet około 5 cm. |
Obieranie | Nie wymagają | Wymagają (główek nie obieraj!) | Wymagają (główek nie obieraj!) |
Czas gotowania | ok.8-10 minut | ok.15 minut | ok.10-15 minut |
Smak | Bardziej wyrazisty | Delikatny, lekko słodkawy | Słodki oraz intensywny aromat |
Szparagi zielone
Są to najczęściej spotykane odmiany o delikatnie orzechowym smaku. Wystarczy ugotować je al dente około 8 minut i podać z sosem i jajkiem na miękko. Idealnie sprawdzą się w zupach, sałatkach oraz jako samodzielne danie.
Szparagi białe
Nieco bardziej wymagający rodzaj - przed ugotowaniem musisz je obrać. Doskonałe do zup oraz przystawek na ciepło lub zimno.
Szparagi fioletowe
Delikatne i słodkie w smaku. Podobnie jak zielone nie wymagają obierania. Możesz z nich przygotować wiosenne sałatki jak i pyszne desery, np. tartę.
fot. Adobe Stock
Jak przygotować szparagi do gotowania?
Najpierw je umyj i osusz. Zarówno białym, zielonym, jak i fioletowym odetnij zdrewniałe końcówki (zazwyczaj sięgają do 1/3-1/4 całej długości). Zielone szparagi są delikatniejsze, dlatego nie musisz ich obierać.
Białe szparagi mogą być włókniste, w związku z tym ich łodygi pozbaw zgrubiałej skórki. Zrobisz to zwykłą obieraczką do warzyw lub małym nożykiem, wykonując ruchy od góry do dołu. Pamiętaj, o tym, by główki zostawić bez obierania!
infografika polki.pl
Inne pomysły na przygotowanie szparagów
Pomysłów na wykorzystanie tego warzywa w kuchni jest nieskończenie wiele. Możesz z nich zrobić zarówno przekąski, jak również kremowe zupy i dania główne, a nawet potrawy na słodko.
Szparagi gotowane na parze
Gotowanie na parze sprawia, że więcej witamin i składników mineralnych pozostaje w produkcie. Nie pozbywamy się ich wraz z wodą, którą wylewamy po ugotowaniu. A że szparagi wyróżniają się dużą zawartością, m.in. kwasu foliowego oraz witamin C i E to warto przyrządzić je właśnie w ten sposób.
Jak to zrobić? Do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze, wlej odpowiednią ilość wody, dodaj sól i cukier. Warzywa przygotuj tak jak do zwykłego gotowania. Ułóż w parowarze i gotuj przez około 10-15 minut.
Pieczone w piekarniku
Pamiętaj o tym, że szparagi idealnie nadają się do zapiekania. Zapieczone pod szynką i żółtym serem są naprawdę pyszne. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Skrop delikatnie wysokiej jakości oliwą. Możesz też od razu posolić. Stopień upieczenia, kontroluj widelcem. Jeśli miękko w nie wchodzi to znaczy, że są gotowe.
Wrzuć szparagi na grilla
Sezon na szparagi zazwyczaj przypada na miesiące, w których intensywnie grillujemy. Nic więc dziwnego, że z rozmachem wrzucamy je na ruszt, by później rozkoszować się wybornym smakiem.
Jak zrobić szparagi z grilla? Nic łatwiejszego! Umyj je, odłam zdrewniałe końcówki, posól, skrop oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu. Możesz też owinąć je szynką parmeńską. Grilluj przez około 5 minut. Od czasu do czasu, obracaj, by równo się upiekły.
Desery ze szparagami
Wspomniane wcześniej fioletowe odmiany, które mają słodkawy posmak, możesz użyć w niecodzienny sposób przygotowując ciasto lub tartę.
Tarta z fioletowymi szparagami
Składniki:
Na spód:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 150 g masła,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- pęczek fioletowych szparagów,
- 5 jajek,
- opakowanie śmietany kremówki,
- cukier waniliowy,
- kawałki truskawek,
- 1/4 szklanki drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto kruche zagniatając przesianą mąkę z masłem, stopniowo dodając jajka. Dodaj cukier i sól. Przełóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
- Umyj dokładnie szparagi i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Żółtka ubij na kogel-mogel, a białka na sztywną pianę razem z cukrem. Połącz dwie masy i stopniowo wlej śmietanę kremówkę.
- Ugotuj szparagi przez około 8 minut i wystudzone pokrój wraz z truskawkami.
- Do formy na tartę włóż rozwałkowane ciasto i ugnieć ranty. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut.
- Wyjmij tartę z piekarnika, wlej masę jajeczną i poukładaj resztę składników.
- Całość ponownie wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
- Tartę studź w piekarniku do momentu ścięcia się masy.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 30.04.2019
Inne przepisy na dania ze szparagami: