szparagi zielone fot. Adobe Stock

Przepyszne szparagi - jak je przygotować i podawać? (Praktyczny poradnik)

Szparagi białe, zielone czy fioletowe – niezależnie od koloru – to wiosenny hit w niemal każdej kuchni. Dobrze przyrządzone, odwdzięczą się jędrnością, delikatnością i wyśmienitym smakiem. Istotny jest tu wybór świeżego produktu oraz sposób i czas gotowania. Poznaj podstawowe zasady!
Sylwia Kazimierczuk / 30.04.2019 13:14
szparagi zielone fot. Adobe Stock

Jak kupować szparagi?

Kluczową kwestią jest wybór dobrego produktu. Dlatego warzywa te kupuj w sezonie, na lokalnym bazarze lub w sprawdzonym warzywniaku.

Świeże szparagi:

  • mają zamknięte, jędrne główki
  • ich końcówki są delikatnie wilgotne (nie mogą być przesuszone)
  • ich skórka jest lśniąca i gładka, a łodyga giętka
  • podczas pocierania jeden o drugi charakterystycznie skrzypią

Rodzaje szparagów

Najczęściej spotykaną odmianą tych warzyw są szparagi zielone lub białe. Istnieje też pośrednia odmiana, bardzo rzadko spotykana – szparagi fioletowe.

                   Szparagi zielone Szparagi białe Szparagi fioletowe
Zdrewniałe końcówki Odetnij ok. 1/3-1/4 długości Odetnij ok. 1/3-1/4 długości Odetnij ok. 1/3-1/4 długości. W przypadku starszych szparagów nawet około 5 cm.
Obieranie Nie wymagają Wymagają (główek nie obieraj!) Wymagają (główek nie obieraj!)
Czas gotowania ok.8-10 minut ok.15 minut ok.10-15 minut
Smak Bardziej wyrazisty Delikatny, lekko słodkawy Słodki oraz intensywny aromat

Szparagi zielone, białe i fioletowe

fot. Adobe Stock

Szparagi zielone

Są to najczęściej spotykane odmiany o delikatnie orzechowym smaku. Wystarczy ugotować je al dente około 8 minut i podać z sosem i jajkiem na miękko. Idealnie sprawdzą się w zupach, sałatkach oraz jako samodzielne danie.

Szparagi białe

Nieco bardziej wymagający rodzaj - przed ugotowaniem musisz je obrać. Doskonałe do zup oraz przystawek na ciepło lub zimno.

Szparagi fioletowe

Delikatne i słodkie w smaku. Podobnie jak zielone nie wymagają obierania. Możesz z nich przygotować wiosenne sałatki jak i pyszne desery, np. tartę.

Jak przygotować szparagi do gotowania?

Najpierw je umyj i osusz. Zarówno białym, zielonym, jak i fioletowym odetnij zdrewniałe końcówki (zazwyczaj sięgają do 1/3-1/4 całej długości). Zielone szparagi są delikatniejsze, dlatego nie musisz ich obierać. Białe i fioletowe mogą być włókniste, w związku z tym ich łodygi pozbaw zgrubiałej skórki. Zrobisz to zwykłą obieraczką do warzyw lub małym nożykiem, wykonując ruchy od góry do dołu. Pamiętaj, o tym, by główki zostawić bez obierania!

Jak je gotować i jak pozbyć się goryczki?

Chcesz ugotować idealne szparagi z wody – dostatecznie miękkie, a przy tym sprężyste i jędrne? Zapoznaj się z uniwersalną instrukcją! Tak przygotowane warzywa staną się rewelacyjną bazą do najróżniejszych potraw, począwszy od zup aż po wykwintne dania główne. Kieruj się poniższymi wskazówkami:

  1. Przygotuj odpowiednio wysoki garnek i wypełnij go wodą.
  2. Szparagi delikatnie zwiąż nitką po to, by nie przewracały się podczas gotowania.
  3. Włóż je do garnka z wodą, tak aby główki nieco wystawały ponad powierzchnię.
  4. Do wody dodaj po jednej łyżeczce soli i cukru (sprawi, że nie będą gorzkie) oraz odrobinę masła. Jeśli zależy ci na tym, by warzywa nie straciły intensywnego koloru, do wody dodaj też kilka kropel cytryny.
  5. Gotuj je w pozycji pionowej pod przykryciem wtedy będziesz mieć pewność, że ugotują się również główki.
  6. Zielone gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut, białe i fioletowe przez około 15 minut. Czas liczymy od momentu zagotowania wody!
  7. Po wyjęciu z wody powinny być sprężyste i nie mogą się rozwalać.
  8. Aby szparagi nie były gorzkie do wody, w której je gotujesz dodaj łyżeczkę cukru. Niektórzy zalecają również, by dodać trochę mleka. Innym sprawdzonym sposobem na pozbycie się gorzkiego smaku jest zahartowanie ugotowanych szparagów. Jeszcze gorące, zaraz po wyjęciu z garnka, włóż na chwilę do lodowatej wody.

Jak ugotować szparagi

infografika polki.pl

Inne pomysły na przygotowanie szparagów

Pomysłów na wykorzystanie tego warzywa w kuchni jest wiele. Są one bardzo wdzięcznym produktem. Ich dodatkowym atutem jest to, że zawierają mało kalorii. Możesz z nich zrobić zarówno przekąski, jak również kremowe zupy i dania główne, a nawet potrawy na słodko.

Zupa krem ze szparagów

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 ziemniaki typu Irys lub Irga
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • pół białej cebuli
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Szparagi dokładnie opłucz w zimnej wodzie tak, aby pozbyć się pozostałości piasku zagnieżdżonego w główkach warzywa.
  2. Odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj szparagi al dente przez około 8 minut.
  3. Na patelni przesmaż je na maśle z posiekaną wcześniej cebulą. 
  4. Wlej do garnka bulion, włóż szparagi z cebulą i gotuj przez około 15 minut.
  5. Zmiksuj całość za pomocą blendera i dolej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Jeżeli chcesz nadać całości wyrazistszego smaku, dodaj podsmażony boczek lub starty parmezan.

Zupa krem ze szparagów

fot. Adobe Stock

Pamiętaj, że nie musisz ograniczać się wyłącznie do gotowania. Metod na przygotowanie smacznych szparagów jest co najmniej kilka. Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów!

Szparagi gotowane na parze

Gotowanie na parze sprawia, że więcej witamin i składników mineralnych pozostaje w produkcie. Nie pozbywamy się ich wraz z wodą, którą wylewamy po ugotowaniu. A że szparagi wyróżniają się dużą zawartością, m.in. kwasu foliowego oraz witamin C i E to warto przyrządzić je właśnie w ten sposób.

Jak to zrobić? Do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze, wlej odpowiednią ilość wody, dodaj sól i cukier. Warzywa przygotuj tak jak do zwykłego gotowania. Ułóż w parowarze i gotuj przez około 10-15 minut. Na końcu, polej odpowiednim sosem lub np. obtocz w bułce tartej.

Pieczone w piekarniku

Pamiętaj o tym, że szparagi idealnie nadają się do zapiekania. Zapieczone pod szynką i żółtym serem są naprawdę pyszne. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Skrop delikatnie wysokiej jakości oliwą. Możesz też od razu posolić. Stopień upieczenia, kontroluj widelcem. Jeśli miękko w nie wchodzi to znaczy, że są gotowe.

Wrzuć je na grilla

Sezon na szparagi zazwyczaj przypada na miesiące, w których intensywnie grillujemy. Nic więc dziwnego, że z rozmachem wrzucamy je na ruszt, by później rozkoszować się wybornym smakiem.

Jak zrobić szparagi z grilla? Nic łatwiejszego! Umyj je, odłam zdrewniałe końcówki, posól, skrop oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu. Możesz też owinąć je szynką parmeńską. Grilluj przez około 5 minut. Od czasu do czasu, obracaj, by równo się upiekły.

Desery ze szparagami

Wspomniane wcześniej fioletowe odmiany, które mają słodkawy posmak, możesz użyć w niecodzienny sposób przygotowując ciasto lub tartę.

Tarta z fioletowymi szparagami

Składniki:

Na spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • pęczek fioletowych szparagów
  • 5 jajek
  • opakowanie śmietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • kawałki truskawek
  • 1/4 szklanki drobnego cukru

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto kruche zagniatając przesianą mąkę z masłem, stopniowo dodając jajka. Dodaj cukier i sól. Przełóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
  2. Umyj dokładnie szparagi i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Żółtka ubij na kogel-mogel, a białka na sztywną pianę razem z cukrem. Połącz dwie masy i stopniowo wlej śmietanę kremówkę.
  3. Ugotuj szparagi przez około 8 minut i wystudzone pokrój wraz z truskawkami.
  4. Do formy na tartę włóż rozwałkowane ciasto i ugnieć ranty. Wlej masę jajeczną i poukładaj resztę składników.
  5. Zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  6. Tartę studź w piekarniku do momentu ścięcia się masy.

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)