Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kawałki ciasta francuskiego o wymiarach 20 x 10 cm
- pęczek zielonych szparagów
- 8 plasterków suszonej szynki
- 8 jajek
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki masła klarowanego
- po 4 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
- 3 pomidory
- sól
- pieprz
- sos cytrynowy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na francuskie kanapki ze szparagami!
- Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Nakłuj widelcem, piecz 20 minut (w temperaturze 200°C).
- Letnie przekrój nożem z ząbkami na 4 kawałki.
- Jajka ubij z mlekiem, dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem.
- Na maśle usmaż 4 omleciki.
- Odstaw do ciepłego piekarnika.
- Szparagi obierz, gotuj 8 minut w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru.
- Pomidory pokrój w plastry.
- Ciasto obłóż omletem, pomidorami, szparagami i szynką.
- Podawaj z sosem.