Najprościej podać je polane roztopionym masłem z zarumienioną bułka tartą, ale tak naprawdę szparagi to bogactwo propozycji, zarówno dla tradycjonalistów, jak i wielbicieli kulinarnych eksperymentów.
Sprawdź też: Przepisy na grilla
Znakomicie nadają się do wszelkich kremów, sosów. Świetnie smakują gotowane na parze, polane sosem beszamelowym. Ale można je również dodawać do sałatek, zapiekać w tartach i zapiekankach, a także grillować.
A ponieważ sezon grillowy rozpoczęty, zachęcamy was do wypróbowanie szparagów z grilla.
Grillowane białe i zielone szparagi
Składniki:
- szparagi białe i zielone
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, białe szparagi obrać. Ułożyć na tacce do grillowanie, grillować polewając co jakiś czas oliwą z oliwek.
Szparagi grillowane z szynką parmeńską
Składniki:
- szparagi zielone
- oliwa z oliwek
- szynka parmeńska
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki. Następnie posmarować oliwą, oprószyć solą, pieprzem i cukrem, owinąć plastrami szynki. Grillować ok. 20 min przewracając je co 5 min.