Grillowane szparagi to świetny pomysł na wiosenny, zdrowy obiad. Mogą być także dodatkiem do grillowanych mięs lub przekąską między posiłkami. Jak przygotować idealne szparagi z grilla? Poznaj nasze przepisy.
Spis treści:
- Z czym podawać grillowane szparagi?
- Grillowane szparagi białe i zielone
- Grillowane szparagi z szynką parmeńską
Z czym podawać grillowane szparagi?
Grillowane szparagi najlepiej podawać polane roztopionym masłem z zarumienioną bułka tartą, ale tak naprawdę szparagi to bogactwo propozycji, zarówno dla tradycjonalistów, jak i wielbicieli kulinarnych eksperymentów.
Znakomicie nadają się do wszelkich kremów i sosów. Świetnie smakują gotowane na parze, polane sosem beszamelowym. Ale można je również dodawać do sałatek, zapiekać w tartach i zapiekankach, a także grillować. A ponieważ sezon grillowy rozpoczęty, zachęcamy was do wypróbowanie szparagów z grilla.
Grillowane szparagi białe i zielone
Grillować możesz każdy typ szparagów. Będą one różniły się od siebie smakiem, ale w obu wersjach będą stanowiły pyszny dodatek do mięsnych potraw, ale także składnik sałatek oraz samodzielne danie.
Składniki:
- szparagi białe i zielone,
- oliwa z oliwek,
- sól morska,
- plastry cytryny,
- pieprz,
- parmezan.
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, osusz, odłam stwardniałe nóżki, polej oliwą i ułóż na ruszcie lub tacce do grillowania. Na wierzch połóż cytryny.
- Grilluj kilkanaście minut, co jakiś czas obracając szparagi. Cytryny trzymaj cały czas na wierzchu. Następnie wyłóż wszystko na talerz, posyp solą i pieprzem, a następnie odrobiną parmezanu.
- Grillowane szparagi możesz jeść samodzielnie lub podać z sosem tzatziki.
fot. Grillowane szparagi z cytryną/Adobe Stock, nblxer
Grillowane szparagi z szynką parmeńską
Szynka parmeńska czy prosciutto to idealny dodatek do szparagów, także na grillu. To danie możesz przygotować także w piekarniku lub na patelni grillowej - będzie smakować równie dobrze.
Składniki:
- szparagi zielone,
- oliwa z oliwek,
- szynka parmeńska,
- sól, pieprz, cukier.
Sposób przygotowania:
- Ze szparagów odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki. Następnie skrop całość oliwą, oprósz solą, pieprzem i cukrem
- Owiń plastrami szynki i ułóż na tacce do grillowania lub bezpośrednio na ruszcie.
- Grilluj ok. 20 minut, przewracając grillowane szparagi co ok. 5 minut.
fot. Grillowane szparagi z szynką parmeńską/Adobe Stock, Brent Hofacker
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.05.2013.
Czytaj także:
Wartości odżywcze szparagów
Szparagi na śniadanie
Czy można jeść szparagi na surowo?