Reklama

Spis treści

Reklama
  1. Pieczone buraczki
  2. Z rukolą
  3. Z fetą

Pieczone buraczki – sałatka

Składniki:

  • 5 długich buraków,
  • oliwa z oliwek,
  • cytryna,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • ocet jabłkowy,
  • szczypta cukru,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie obierz ze skórki i odetnij końcówki z każdej strony.
  2. Następnie zawiń indywidualnie każde warzywo w folię aluminiową i dolej oliwy z oliwek.
  3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.
  4. Po tym czasie odwiń buraki z folii i pozwól im przestygnąć. Pokrój na cienkie plasterki i ułóż na talerzu.
  5. Skrop ponownie oliwą z oliwek. Następnie wyciśnij sok z cytryny i wmasuj w warzywa. Zetrzyj skórkę.
  6. Ząbki czosnku wyciśnij i także wmasuj w warzywo.
  7. Dopraw octem jabłkowym, pieprzem, solą i cukrem.
  8. Podawaj je na ciepło lub na zimno w formie sałatki do głównego dania lub samodzielny posiłek.
fot. Adobe Stock

Z rukolą

Składniki:

  • 3-4 buraki,
  • garść rukoli,
  • pomidorki koktajlowe,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 pomarańcze,
  • cytryna,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie obierz ze skórki i odetnij końcówki z każdej strony.
  2. Następnie zawiń indywidualnie każde warzywo w folię aluminiową i dolej oliwy z oliwek.
  3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.
  4. Obierz dokładnie pomarańcze i usuń z nich membranki, aby nie pozostały białe części.
  5. Następnie wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj skórkę.
  6. Pomidorki pokrój na mniejsze cząstki . W masuj sok w buraki i dopraw oliwą, solą i pieprzem.
  7. Jeżeli chcesz, aby buraki były nieco słodsze, polej całość dressingiem wymieszanym z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.
fot. Adobe Stock

Z fetą

Składniki:

  • 2-3 buraki,
  • pół kostki fety lub sera owczego,
  • 2 średnie marchewki,
  • pomidorki koktajlowe,
  • maliny (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Buraki i marchewki dokładnie obierz ze skórki i odetnij końcówki z każdej strony.
  2. Następnie zawiń indywidualnie każde warzywo w folię aluminiową i dolej oliwy z oliwek.
  3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.
  4. Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki. Maliny dokładnie umyj i ugnieć razem z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawami.
  5. Gotowe buraki i marchewkę pokrój w cienkie plastry lub kostkę i połącz z pokruszoną fetą. Dodaj resztę składników i polej dressingiem.
Reklama

Zobacz też inne przepisy:
Najlepsze przepisy na pieczone ziemniaki Pieczone jabłka na kilka sposobów

Reklama
Reklama
Reklama