Co zrobić żeby sernik nie opadł i dlaczego opada podczas pieczenia
Aby sernik nie opadał po upieczeniu, nie otwieraj od razu piekarnika, by nie narażać ciasta na szybką zmianę temperatury. Najpierw uchyl odrobinę piekarnik, po 10 minutach uchyl trochę bardziej, a po około pół godziny – wyjmij ciasto.

- Edyta Liebert
Opublikowano: 20.11.2020, 13:35
Reklama
Sernik po upieczeniu opada zazwyczaj z powodu różnicy temperatur. Tradycyjny sernik zawsze trochę opadnie, ale wiele zależy od przepisu i warunków pieczenia.
Reklama
Sernik opada - jak tego uniknąć
- Wybieraj produkty dobrej jakości, zwłaszcza jaja i ser - powinien być co najmniej dwukrotnie zmielony, półtłusty lub tłusty.
- Jeśli pieczesz sernik w kąpieli wodnej, włącz termoobieg, jeśli nie - piecz sernik bez termoobiegu.
- Dbaj o to, by nie dodawać zbyt dużo mąki - to spowoduje, że sernik będzie kruchy i będzie się rozwarstwiać i pękać.
- Po upieczeniu nie otwieraj od razu piekarnika.
- Gdy sernik się upiecze, uchyl odrobinę piekarnik na odległość 1 cm.
- Odczekaj 10 minut po upieczeniu sernika i uchyl na kilka cm.
- Po 30 minutach od upieczenia - wyjmij ciasto.
- Upuść ciasto prostopadle na blat z niewielkiej wysokości – pęcherzyki powietrza wydostają się równomiernie i zmniejsza się ryzyko opadnięcia ciasta, istnieje jednak opcja, że sernik pęknie.
Sernik, który nie opada - przepis
Składniki:
- ½ kg mielonego sera,
- ½ litra przegotowanego, schłodzonego mleka,
- budyń waniliowy,
- ¼ szklanki oleju,
- 3 jaja.
Sposób przygotowania:
- Składniki na sernik, który nie będzie opadać, wymieszaj na jednolitą masę.
- Z 2 szklanek mąki, 4 żółtek (zachowaj oddzielnie białka – będą potrzebne), pół szklanki cukru, łyżeczki proszku do pieczenia i 200 g margaryny, zagnieć kruche ciasto.
- Połowę ciasta wyłóż na blachę i piecz 15 minut, wyłóż następnie boki i wlej do środka masę serową. Piecz ok. 50 minut.
- Ubij pianę z białek wraz z pół szklanki cukru, wylej na upieczony sernik, wyłóż na to ananasy lub brzoskwinie z puszki i posyp grubo wiórkami kokosowymi, zapiecz aż do zbrązowienia.
Artykuł pierwotnie opublikowany na podstawie tekstu redakcyjnego w dniu 20.05.2010.
Reklama
Czytaj także: Jak piec ciasta w piekarnikuPuszysty sernik ze śmietanąSłodki sernik z białą czekoladąWaniliowy sernik na ciemnym spodzie
Reklama
Reklama
Reklama