Reklama

Sernik po upieczeniu opada zazwyczaj z powodu różnicy temperatur. Tradycyjny sernik zawsze trochę opadnie, ale wiele zależy od przepisu i warunków pieczenia.

Reklama

Sernik opada - jak tego uniknąć

  • Wybieraj produkty dobrej jakości, zwłaszcza jaja i ser - powinien być co najmniej dwukrotnie zmielony, półtłusty lub tłusty.
  • Jeśli pieczesz sernik w kąpieli wodnej, włącz termoobieg, jeśli nie - piecz sernik bez termoobiegu.
  • Dbaj o to, by nie dodawać zbyt dużo mąki - to spowoduje, że sernik będzie kruchy i będzie się rozwarstwiać i pękać.
  • Po upieczeniu nie otwieraj od razu piekarnika.
  • Gdy sernik się upiecze, uchyl odrobinę piekarnik na odległość 1 cm.
  • Odczekaj 10 minut po upieczeniu sernika i uchyl na kilka cm.
  • Po 30 minutach od upieczenia - wyjmij ciasto.
  • Upuść ciasto prostopadle na blat z niewielkiej wysokości – pęcherzyki powietrza wydostają się równomiernie i zmniejsza się ryzyko opadnięcia ciasta, istnieje jednak opcja, że sernik pęknie.

Sernik, który nie opada - przepis

Składniki:

  • ½ kg mielonego sera,
  • ½ litra przegotowanego, schłodzonego mleka,
  • budyń waniliowy,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 3 jaja.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na sernik, który nie będzie opadać, wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Z 2 szklanek mąki, 4 żółtek (zachowaj oddzielnie białka – będą potrzebne), pół szklanki cukru, łyżeczki proszku do pieczenia i 200 g margaryny, zagnieć kruche ciasto.
  3. Połowę ciasta wyłóż na blachę i piecz 15 minut, wyłóż następnie boki i wlej do środka masę serową. Piecz ok. 50 minut.
  4. Ubij pianę z białek wraz z pół szklanki cukru, wylej na upieczony sernik, wyłóż na to ananasy lub brzoskwinie z puszki i posyp grubo wiórkami kokosowymi, zapiecz aż do zbrązowienia.

Artykuł pierwotnie opublikowany na podstawie tekstu redakcyjnego w dniu 20.05.2010.

Reklama

Czytaj także: Jak piec ciasta w piekarnikuPuszysty sernik ze śmietanąSłodki sernik z białą czekoladąWaniliowy sernik na ciemnym spodzie

Reklama
Reklama
Reklama