Coraz śmielej wyglądające zza chmur słońce zapowiada rychłe nadejście wiosny i Wielkanocy. I my już zaprzyjaźniliśmy się ze świątecznymi zajączkami. Na rodzinnym stole zastawionym domowymi przysmakami pięknie prezentować się będą wykwintne przysmaki przygotowane specjalnie na tę okazję przez Batidę. Wraz z nią przywołamy wiosnę do naszych domów.
Wielkanoc z Batidą
Tegoroczna edycja świąteczna to nie lada gratka dla miłośników specjałów. W potrawach zespół naszego butiku z 25-letnią tradycją zaprezentuje swój kulinarny kunszt. Oferta obejmuje zarówno tradycyjne, staropolskie potrawy jak i przysmaki o francuskich korzeniach. Znajdzie się coś i dla koneserów mięsa, i dla wegetarian, jak i dla wszystkich łasuchów. Po śniadaniu wielkanocnym warto znaleźć jeszcze miejsce na pyszne ciasto, na przykład mazurek glazurowany czekoladą z truskawkową konfiturą i delikatnym kremem migdałowym.
Jak wielkanocne śniadanie, to tylko ze swojskim żurkiem na kiełbasie i jajku. Ta tradycyjna polska zupa smakuje wspaniale, a jeszcze lepiej prezentuje się w miseczce wykonanej z chleba. Zaskoczenie domowników zapewnisz sobie, jeśli podasz intensywny w smaku krem ze świeżego chrzanu na wędzonce. Jako mięsny akcent świetnie sprawdzi się unikalne połączenie kury i kaczki. Kurokaczka zapiekana w soli na pewno nie pozostanie bez komentarza biesiadników.
Wołowina w nietypowej odsłonie? Nic prostszego! Podniebienia zachwyci rostbef faszerowany pieczarkami, kruchy z zewnątrz, zaś w środku soczysty.
Dla prawdziwych smakoszy przygotujemy foie gras, czyli wyrafinowany w smaku pasztet strasburski z gęsich wątróbek, uważany za specjał francuski, a swoją historią sięgający czasów starożytnego Egiptu. Od 20 lat stosujemy opracowaną przez naszych kucharzy oryginalną recepturę. Francuzi mieszkający w Warszawie kupują u nas foie gras, aby przypomnieć sobie ten wyjątkowy, tradycyjny smak.
Słodkości na Wielkanoc
W ofercie nie zabrakło także słodkości. Po sycącym, pełnym aromatów obiedzie nie sposób pominąć deseru przygotowanego z właściwą Batidzie dbałością o walory zarówno smakowe, jak i wizualne. Do wyboru francuskie makaroniki w wielu smakach oraz wywołujące uśmiech nie tylko na twarzach dzieci - słodkie zajączki, które być może zostawiły jakąś niespodziankę w ogrodzie.
Prócz tradycyjnego mazurka polecamy javanais – wyśmienity przysmak francuskiego cukiernictwa, czyli biszkopt migdałowy przekładany maślanym kremem o smaku kawowym z polewą czekoladową. Dla tradycjonalistów – drożdżowa baba polska, makowiec i keks.
Oraz prawdziwa, tradycyjna baba ze śliwą, którą stworzyła niegdyś znana i ceniona cukiernia Hortex. Dziś pracując z cukiernikiem owej cukierni, udało nam się odtworzyć dokładnie jej smak baby na podstawie oryginalnej receptury. Osoby, które jadły ją za czasów Hortexu potwierdzają autentyczność przepisu. Proponujemy także do kawy czy herbaty intensywne w smaku francuskie trufle i praliny oraz tradycyjny baranek marcepanowy.
Atmosferę świątecznych dni w rodzinnym gronie świetnie uzupełnią nasze potrawy i wypieki. Zaproszeni goście z chęcią zasiądą przy stole zastawionym pachnącymi, pięknie podanymi potrawami. Okraszone pasją do tworzenia dania Batidy, sprawią, że te Święta będą wyjątkowe na długo pozostaną w pamięci.
Spędź Święta razem z Batidą!
Materiały prasowe, Batida
Zobacz też kilka przepisów na ciasta wielkanocne:
Babka toffi - przepis
Różana babka wielkanocna - przepis
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 przepisów
Pomarańczowy mazurek - przepis
Ciasta wielkanocne