Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- udziec jagnięcy (lub cielęcina) bez kości, około 2 kg
- szklanka cydru lub soku jabłkowego
Marynata:
- 4 łyżki oliwy
- łyżka oregano
- łyżka słodkiej papryki
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pieczoną jagnięcinę!
- Z podanych składników przygotuj marynatę.
- Mięso dokładnie oczyść z błon, rozłóż i natrzyj od środka marynatą.
- Ciasno zwiń, nadając mu zwarty kształt walca.
- Obwiąż bawełnianym sznurkiem.
- Wierzch natrzyj solą i pieprzem, posmaruj oliwą.
- Mięso umieść w brytfannie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C.
- Po 15 minutach obniż temperaturę do 180 stopni C, do naczynia wlej cydr i piecz całość jeszcze około 1,5 godziny (temperatura mięsa w środku powinna dojść do 65 stopni C, co najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem).
- Upieczone mięso przestudź w piekarniku.
Zobacz więcej przepisów na mięsa:
Schab w skorupce musztardowej - przepis
Pieczeń czosnkowa z indyka - przepis
Nadziewana szynka - przepis
Przepisy na mięsa wielkanocne - 27 pomysłów
Pierś gęsi z gruszkami - przepis