Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Boczek:
- 2,5 kg boczku w cienkim, dużym kawałku
- 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 4 posiekane duże ząbki czosnku
- łyżka soli gruboziarnistej
- 3 łyżki oleju, plus 2 łyżki
- szklanka piwa
Schab:
- 1,5 kg schabu środkowego
- 100 ml wódki żubrówki
- 5 łyżek oleju
- po łyżce suszonego majeranku, tymianku i rozmarynu
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić domowe wędliny!
Domowy boczek:
- Mięso natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.
- Chłodź 3 godziny.
- Jedną stronę posyp czosnkiem, zwiń boczek w roladę.
- Ułóż na blaszce i piecz około 2,5 godziny (180°C), polewając piwem.
- Przed krojeniem dobrze ostudź.
Domowy schab
- Mięso natrzyj wódką, solą i pieprzem.
- Odstaw na 12 godzin.
- Posmaruj olejem z przyprawami.
- Ułóż na blaszce i piecz godzinę w temperaturze 190°C.
- W schab wbij szpikulec. Jeśli wypłynie klarowny płyn, mięso jest upieczone.
Zobacz też wielkanocne zbiory przepisów:
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Jajka wielkanocne - 19 przepisów
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 przepisów
Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc - 11 pomysłów
Wielkanocny pasztet - 21 przepisów