Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru
- 2 jajka
- 5 dag masła
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- marmolada różana
Na lukier:
- 25 dag cukru pudru
- 3-4 łyżki syropu różanego
- szczypta czerwonego barwnika
- cukrowa posypka
Przygotowanie:
Zobacz przepis na różaną babkę wielkanocną!
- Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce.
- Gdy zaczyn potroi swoją objętość, wlej go do dużej miski, dodaj mąkę, cukier, jajka i resztę mleka.
- Całość wyrób za pomocą miksera.
- Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na podsypany mąką stół i jeszcze raz zagnieć.
- Następnie rozwałkuj na cienki prostokąt i posmaruj marmoladą. Zwiń w roladę.
- Formę na babkę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
- Ciasto włóż delikatnie do formy, lekko dociśnij i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz około 35 minut.
- Z cukru pudru, syropu różanego i barwnika przygotuj gładki lukier.
- Wystudzoną babkę polej lukrem i posyp cukrową posypką.
Zobacz więcej świetnych przepisów na Wielkanoc:
Ciasta na Wielkanoc
Śniadanie wielkanocne
Obiad wielkanocny
Pasztet z marchwi i soczewicy