Babka toffi - przepis na wielkanocną babkę

Nietypowy pomysł na świąteczny wypiek!
Weronika Kwaśniak / 01.03.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Babka toffi - przepis na wielkanocną babkę fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 30 dag masy krówkowej (kajmaku)
  • 10 dag masła
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na polewę:

  • 10 dag masy krówkowej
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • kilka krówek do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę toffi!

  1. Masę krówkową podgrzej z masłem, aż powstanie gładka masa.
  2. Jajka ubij z cukrem na puch.
  3. Następnie dodaj sok z cytryny i masę krówkową.
  4. Miksuj do chwili połączenia się składników.
  5. Następnie dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  6. Formę na babkę posmaruj masłem i obsyp mąką.
  7. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
  8. Piecz 40 minut, sprawdź patyczkiem czy babka jest upieczona (patyczek powinien być suchy).
  9. Odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z foremki.
  10. Pozostałą masę kajmakową podgrzej ze śmietanką, mieszaj, aby powstała gładka masa.
  11. Gorącą polewą polej wierzch babki i udekoruj ją pokrojonymi na kwadraciki krówkami.

Zobacz więcej przepisów na wielkanocne ciasta:

Babka na jogurcie - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Babka królewska - przepis
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Babka pomarańczowa - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA