Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 4 pełne łyżki cukru
- 5 dużych jajek
- 30 dag masy krówkowej (kajmaku)
- 10 dag masła
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę:
- 10 dag masy krówkowej
- 2 łyżki śmietanki 30%
- kilka krówek do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę toffi!
- Masę krówkową podgrzej z masłem, aż powstanie gładka masa.
- Jajka ubij z cukrem na puch.
- Następnie dodaj sok z cytryny i masę krówkową.
- Miksuj do chwili połączenia się składników.
- Następnie dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Formę na babkę posmaruj masłem i obsyp mąką.
- Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Piecz 40 minut, sprawdź patyczkiem czy babka jest upieczona (patyczek powinien być suchy).
- Odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z foremki.
- Pozostałą masę kajmakową podgrzej ze śmietanką, mieszaj, aby powstała gładka masa.
- Gorącą polewą polej wierzch babki i udekoruj ją pokrojonymi na kwadraciki krówkami.
Zobacz więcej przepisów na wielkanocne ciasta:
Babka na jogurcie - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Babka królewska - przepis
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Babka pomarańczowa - przepis