SELER: sok i właściwości selera

Wiosenne sałatki: Z selera naciowego fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Seler to najczęściej niedoceniane warzywo, które warto jak najszybciej włączyć do diety – sprawdź jakie ma właściwości!
Sylwia Kazimierczuk / 01.08.2017 13:58
Wiosenne sałatki: Z selera naciowego fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Seler jest składnikiem wielu dań zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek do sałatek, surówek lub jako przekąska do dipów. Świetnie sprawdzi się w plackach, gulaszach oraz kotletach wegetariańskich.

Koktajl z selera naciowego: przepis

Oto składniki na koktajl z selera naciowego:

  • sok z ananasa
  • sok z połowy limonki
  • syrop klonowy
  • sok wyciśnięty z selera
  • mięta

Jak zrobić koktajl z selera naciowego?

Ananasa obieramy za pomocą ostrego noża. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Wyciskamy sok z limonki. Przeciskamy seler przez sokowirówkę i odstawiamy sok na bok. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy syropem klonowym. Dekorujemy miętą. Idealnie smakuje schłodzony kostkami lodu.

Sok z selera

Oto składniki na sok z selera:

  • 3 łodygi selera
  • duże jabłko
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • pietruszka
  • sok z połówki limonki

Jak zrobić sok z selera?

Umyte jabłko obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Łodygę selera naciowego przeciskamy razem z jabłkiem przez sokowirówkę. Wkrawamy imbir i pietruszkę. Wyciskamy sok z limonki i dolewamy do wyciśniętego wcześniej płynu. Tak przyrządzony sok możemy podawać schłodzony i rozwodniony.

Właściwości selera naciowego i korzeniowego

Wzmacnia wzrok – już 5% zawartość witaminy A w łodydze selera naciowego pozwala na dzienną ochronę oczu, spowalniającej starzenie.

Zmniejsza poziom złego cholesterolu - składnik znajdujący się w selerze, odpowiedzialny za smak i zapach warzywa, dodatkowo zwalcza poziom złego cholesterolu w znacznej mierze, nawet o 6-7%

Zmniejsza ciśnienie krwi - składnik zawarty w selerze pozwala wzmocnić i usprawnić prawidłowe krążenie krwi.

Pomaga zrzucić zbędne kilogramy – jedna duża łodyga selera naciowego zawiera nie więcej niż 10 kalorii. Doskonale sprawdzi się na surowo w sałatkach, jaki i na ciepło w zapiekankach.

Usprawnia trawienie - wysoka zawartość wody oraz błonnika pokarmowego reguluje wypróżnianie- osoby z wrażliwym żołądkiem powinny wystrzegać się nadmiernego spożycia.

Redukuje stres - minerały zawarte w selerze oraz magnez regulują układ nerwowy. Kawałek selera naciowego z dipem lub koktajl pozwoli na lepszy i odżywczy sen.

Sprawdź inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA