Ryba bez ości: czy taka istnieje? Wybierz ryby, które mają mało ości lub nie mają ich wcale i przygotuj pyszne dania

Ryba bez ości fot. Adobe Stock, freeskyline
Ryba bez ości to świetny pomysł na zdrowe danie dla dziecka. Wybierając ryby, zwróć uwagę na to, czy mają dużo ości i czy łatwo je usunąć. Niektóre dostępne w sklepach produkty w ogóle pozbawione są ości, dzięki czemu idealnie sprawdzą się dla najmłodszych. Wybierz przede wszystkim łososia, tuńczyka i solę.
/ 07.12.2023 05:25
Ryba bez ości fot. Adobe Stock, freeskyline

Jakie ryby nie mają ości? W sklepach znajdziesz części dokładnie oczyszczone lub całkowicie pozbawione ości. Takie ryby możesz bezpiecznie podawać maluchom, rozszerzając ich dietę o nowe ciekawe smaki, a także przygotować je dla dorosłych - w końcu nie każdy lubi wygrzebywać ości ze swojego jedzenia. Oto najpopularniejsze ryby bez ości.

Spis treści:

  1. Łosoś
  2. Sola
  3. Halibut
  4. Dorsz
  5. Flądra
  6. Tuńczyk

Ryba bez ości: łosoś

Łosoś, który dostępny jest w sprzedaży, jest całkowicie pozbawiony ości. Zarówno filet, jak i polędwica świetnie sprawdzi się jako baza rybnego obiadu dla dziecka. To ryba bogata w kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Przede wszystkim zawiera spore ilości witaminy A, D oraz witamin z grupy B.

Dodatkowo wzbogaca dietę o niezbędny cynk, selen oraz żelazo. W diecie malucha są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju. Łososia możesz przygotować na wiele sposobów - ugotuj go na parze, uduś w garnku z odrobiną bulionu albo upiecz z warzywami i ziemniakami. Łosoś z piekarnika to doskonały zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny.

Ryba bez ości łosoś

fot. Ryba bez ości: łosoś/Adobe Stock, Sea Wave

Ryba bez ości dla dziecka: sola

Sola jest doskonałym pomysłem na rybę dla niemowlaka czy małego dziecka - nie zawiera drobnych, niebezpiecznych dla maluchów ości. Dodatkowo jest bardzo łagodna i miękka, dzięki czemu świetnie nadaje się do rozszerzania diety. Sola jest też bardzo uniwersalna, jeśli chodzi o smak. Możesz dowolnie łączyć ją z warzywami, sosami oraz przyprawami.

Jest przede wszystkim cennym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych Omega-3, a jednocześnie zaliczana jest do grupy chudych ryb. Dodatkowo zawiera spore ilości witamin A, D oraz E. W smaku jest  łagodna i lekko słodka. Doskonale komponuje się z ziemniakami i ryżem. Możesz ją smażyć, piec i dusić, a także wykorzystać do zrobienia zupy rybnej.

Ryba bez ości sola

fot. Ryba bez ości: sola/Adobe Stock, M.studio

Ryba bez ości: halibut

Halibut jest jedną z najzdrowszych ryb dostępnych na rynku. Jest cennym źródłem witamin z grupy B, które znacznie poprawiają pracę całego układu nerwowego, a także witaminy D. Dodatkowo zawiera bardzo mało ości i jest niezwykle łagodna w smaku. Łatwo rozpada się na talerzu i wręcz rozpływa w ustach, dlatego jest bardzo częstym wyborem w restauracjach, ale i w domowym zaciszu. Halibut jest popularną alternatywą dla wigilijnego karpia.

Rybę te najlepiej przygotować w piekarniku albo na parze - będzie wówczas nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Halibut lubi towarzystwo takich ziół, jak rozmaryn, tymianek oraz mięta.

Ryba bez ości halibut

fot. Ryba bez ości: halibut/Adobe Stock, Belokoni Dmitri

Ryba bez ości: dorsz

Dorsz to szlachetna ryba, która jest bardzo bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin i minerałów. Jak wszystkie ryby atlantyckie, znajdziesz w nim spore ilości witaminy D oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Zaliczany jest jednocześnie do raczej chudych ryb i świetnie smakuje po przygotowaniu na parze.

Ma łagodny smak, dzięki temu możesz przyrządzić dorsza na wiele sposobów - z kremowymi sosami, pieczonymi warzywami czy lekką i orzeźwiającą sałatką z dressingiem na bazie soku z cytryny.

Ryba bez ości dorsz

fot. Ryba bez ości: dorsz/Adobe Stock, HLPhoto

Ryba bez ości: flądra

Flądra nie jest tak popularną rybą, jak inne gatunki, tymczasem jest to smaczna i zdrowa propozycja na obiad dla całej rodziny. Dzięki małej ilości ości świetnie sprawdzi się dla maluchów, a ponieważ nie gromadzi związków rtęci mogą ją bezpiecznie jeść także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

To nie tylko bogate źródło witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych, ale także fosforu, który determinuje m.in. prawidłową pracę mięśni. Flądra świetnie smakuje przygotowana w piekarniku, ale możesz ją wykorzystać także do panierowania.

Ryba bez ości flądra

fot. Ryba bez ości: flądra/Adobe Stock, FomaA

Ryba bez ości dla dziecka: tuńczyk

Tuńczyk to z kolei bardzo popularna ryba, którą najczęściej kupuje się w formie konserwowej. Tuńczyk z puszki jest świetnym dodatkiem do sałatek czy dań z makaronem. Świetnie sprawdzi się też w diecie małego człowieka. Jeśli kupisz rybę w całości, możesz przygotować pyszny i zdrowy stek z tuńczyka.

Jest to ryba dość tłusta, ale przy okazji bogata w wiele cennych wartości odżywczych, dlatego warto po niego sięgać. Tuńczyk najlepiej smakuje w wersji duszonej i gotowanej, choć możesz także go podsmażyć z dodatkami, takimi jak cebula czy warzywa korzeniowe. Tuńczyk lubi także towarzystwo grzybów, szparagów oraz lekkich sosów.

Ryba bez ości tuńczyk

fot. Ryba bez ości: tuńczyk/Adobe Stock, HandmadePictures

Czytaj także:
Ryba z piekarnika na kilka sposobów
Moczenie karpia przed smażeniem
Czy sushi jest zdrowe?

Redakcja poleca

REKLAMA