Reklama

Dorsza można przyrządzić na kilka sposobów. Świetnie smakuje przygotowany zarówno na parze, jak i w piekarniku czy smażony. To dość sucha ryba, więc towarzystwo masła lub oliwy bardzo jej służy. Rybę podawaj z cząstką cytryny i świeżymi ziołami - koperkiem, pietruszką lub tymiankiem..

Reklama

Dorsz to doskonałe źródło kwasów omega -3 i -6, co sprawia, że warto włączyć go do swojej diety i spożywać raz w tygodniu.

Spis treści:

  1. Przepis na dorsza pieczonego
  2. Przepis na dorsza w panierce
  3. Przepis na dorsza smażonego
  4. Przepis na dorsza na parze

Przepis na dorsza pieczonego (w piekarniku)

Składniki:

  • 4 filety z dorsza,
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • świeży koperek (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
  2. Dorsza oprósz solą i pieprzem.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i ułóż rybę.
  4. Dodaj rozciśnięty czosnek, resztę masła i piecz przez 20 minut.
  5. Dorsza z piekarnika podawaj z pieczonymi ziemniakami, ulubioną surówką i świeżym koperkiem.
przepis na dorsza z piekarnika

fot. Adobe Stock

Przepis na dorsza w panierce

Składniki:

  • 6 filetów z dorsza,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotuj dwie miseczki - do jednej wbij jajko i roztrzep je z dwiema łyżkami mleka, a do drugiej nasyp bułkę tartą.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż obtoczone w jajku i bułce kawałki dorsza na złoto (po 2 minuty z każdej strony).
  4. Zdejmij rybę z patelni i osusz na ręczniku papierowym.
  5. Dorsza w panierce podawaj z frytkami i sosem tzaztiki.
przepis na dorsza w panierce

fot. Adobe Stock

Przepis na dorsza smażonego (z patelni)

Składniki:

  • 4 filety z dorsza,
  • 50 ml białego, wytrawnego wina,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki kaparów,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oprósz solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj wino, kapary, czosnek i skórkę otartą z cytryny. Smaż przez 2 minuty. Następnie nakryj i duś przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Na aromatyzowanym maśle ułóż filety z dorsza i smaż po 2 minuty z każdej strony.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Smażonego dorsza możesz podać z ryżem, ziemniakami albo na warzywnym ratatouille.
przepis na dorsza smażonego

fot. Adobe Stock

Przepis na dorsza na parze

Składniki:

  • 4 filety z dorsza,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 cytryna,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeży tymianek (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza umyj i zamarynuj w sosie sojowym i pieprzu. Odstaw na 20 minut.
  2. Ułóż rybę na nakładce na garnku z gorącą wodą, obłóż ją plasterkami cytryny i czosnku.
  3. Gotuj przez 10-12 minut.
  4. Dorsz na parze jest zdrowy i pyszny. Podawaj go z odrobiną masła, obficie skropionego cytryną i ze świeżym tymiankiem. Możesz dodać do niego również warzywa na parze - brokuły, kalafiora i marchewkę (w parowarze ugotują się w tym samym czasie, co ryba).
przepis na dorsza na parze
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na dorsza:

Reklama
Reklama
Reklama