robaki w mące fot. Adobe Stock

Robaki w mące, płatkach owsianych, kaszy - sposoby na szkodniki w żywności

Jeśli w żywności pojawią się szkodniki, produkty trzeba wyrzucić, a szafki przetrzeć wodą z octem. Aby robaki w mące, ryżu, kaszy lub płatkach owsianych nie pojawiły się znowu, trzymaj je w zamkniętym pojemniku.
/ 10.11.2020 18:38
robaki w mące fot. Adobe Stock

Jeśli zauważyłaś robaki w mące lub w innych produktach sypkich, niekoniecznie oznacza to, że są nimi mole spożywcze. Robaków, które mogą zadomowić się w żywności jest więcej, gorzej, jeśli okaże się, że są to prusaki czy karaluchy.

Jeśli w mące, płatkach owsianych, kaszy czy ryżu widzisz szkodniki, to znaczy, że przyniosłaś je wraz z zakupami lub robaki są w kuchni już od jakiegoś czasu. Oto sposoby na robaki w żywności.

Robaki w mące - co robić?

Jeśli w mące widać robaki, całą zawartość trzeba wyrzucić wraz z papierowym opakowaniem. Przejrzyj wszystkie pozostałe opakowania z mąką. Jeśli trzymałaś je w innej szafce jest szansa, że szkodniki jeszcze się do niej nie dostały.

Przesiej ją i sprawdź, czy w mące są robaki, czy jest czysta. Zamknij mąkę w szczelnym pojemniku plastikowym lub szklanym, przejrzyj pozostałe produkty spożywcze.

Aby wytępić dorosłe szkodniki, możesz zdecydować się na pułapkę feromonową.

Robaki w płatkach owsianych

Jeśli znalazłaś robaki w mące, bardzo prawdopodobne jest, że są też w płatkach owsianych. Tam trudniej zauważyć szkodniki, zwłaszcza, jeśli są to dopiero larwy, pajęczynki lub jajka.

Jeśli widzisz wspomniane pajęczynki lub nie zauważyłaś szkodników, ale płatki owsiane „ruszają się”, wyrzuć je. Płatki owsiane trzymaj w szklanych słojach, plastikowych pojemnikach lub metalowych puszkach. Ważne, by były szczelnie zamknięte.

Robaki w kaszy i ryżu

W kaszy i ryżu, podobnie jak w mące, lubią żerować mole spożywcze. Zobacz jak wyglądają mole spożywcze i upewnij się, czy to z nimi masz do czynienia.

Mole spożywcze to najczęstsze szkodniki żywności w kuchniach. Ich larwy żerują na żywności i zanieczyszczają ją – robaki można znaleźć w mące, kaszy, makaronach, rodzynkach, suszonych grzybach. Nawet foliowe opakowania nie chronią przed ich ingerencją. Robaki przegryzają w nich niewielkie dziurki i dostają się do środka produktu.

W kuchni mogą też zadomowić się karaluchy i prusaki. Są one tym groźniejsze, że mogą być nosicielami wielu chorób i przyczyną alergii. Zwalcza się je odpowiednimi środkami owadobójczymi. 

Niektóre robaki np. karaluchy są na tyle uciążliwe, że może być potrzebna pomoc firmy zajmującej się profesjonalnie dezynsekcją, aby je trwale wytępić.

Mrówki w domu to kolejni nieproszeni goście, które mogą się pojawić. Mrówki faraona niszczą żywność, mogą też przenosić chorobotwórcze bakterie.

Unicestwia się je za pomocą odpowiednich zatrutych przynęt, które mrówki same zanoszą do gniazda i zjadają wspólnie.

Artykuł powstał na podstawie tekstu Joanny Turzyńskiej. Pierwotnie został opublikowany 4.10.2011.

Zobacz jak przechowywać żywność:
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Jak przechowywać suszone grzyby?
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę?
Jak przechowywać drożdże?