5 odmian ryżu

Czym się różnią? Do czego najlepiej pasują?

Warto sięgać po ryż! Zawiera w sobie lekkostrawne węglowodany i dużo błonnika. Można go przyrządzić na setki różnych sposobów - zarówno na słono, jak i słodko. Może stać się bazą dań obiadowych, sałatek, przekąsek, deserów, a także zup.

Czy zwracasz uwagę na odmiany ryżu? Przedstawiamy zdjęcia 5 najpopularniejszych gatunków wraz z krótkimi charakterystykami!

Basmati

To odmiana ryżu długoziarnistego, szczególnie popularna w Indiach. Ma delikatne, cienkie ziarna o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku i pięknym zapachu.
Basmati jest świetny jako składnik sałatek, a także dodatek do mięs i ryb. Warto zauważyć, że ten gatunek w ogóle się nie klei!

Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Zobacz też przepisy na dania z ryżu:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)