Rodzaje bakalii - właściwości 12 gatunków

rodzaje bakalii, wszystko o bakaliach, właściwości bakalii fot. Fotolia
Warto dodać je do wielkanocnych wypieków! Poznaj wszystkie ich sekrety!
Weronika Kwaśniak / 20.03.2015 05:55
rodzaje bakalii, wszystko o bakaliach, właściwości bakalii fot. Fotolia

Pod nazwą bakalie kryją się nie tylko orzechy, lecz także owoce suszone i kandyzowane. Oprócz dużej dawki energii, dostarczają sporo potrzebnego dla dobrego trawienia błonnika, witamin i składników mineralnych. Sprawdź, co jeszcze dobrego zawierają i jak możesz je wykorzystać!

Uwaga: kupując suszone owoce, wybieraj produkty ekologiczne lub przed zjedzeniem myj je w ciepłej wodzie, by usunąć choć część dwutlenku siarki, którym są zazwyczaj konserwowane!

12 rodzajów bakalii

  1. Orzechy włoskie - mają mnóstwo antyutleniaczy. Idealne do ciast, deserów i sałatek. Drobno pokruszone, nadają się na panierkę do kotletów.
  2. Orzechy laskowe - bogate w witaminę E. Doskonałe na kremy i nugaty. Świetnie łączą się z kakao. Mielonymi możesz zastąpić część mąki.
  3. Orzechy arachidowe - mają dużo białka, ale są alergizujące. Popularne w kuchni azjatyckiej. Surowiec na dobrze znane masło orzechowe.
  4. Papaja kandyzowana - zawiera sporo witaminy C. Na przekąskę i do ciast (m.in. keksów, mazurków) oraz ciasteczek - zwłaszcza kruchych włoskich biscotti.
  5. Migdały - obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepsze do deserów. Tak jak orzechy laskowe, po zmieleniu stają się dobrym zamiennikiem mąki.
  6. Daktyle - pożywne, dobre do musli, sałatek, ciast, dań curry. Owinięte w plasterki boczku i zapieczone, zmieniają się w oryginalną przekąskę.
  7. Figi suszone - bogate w błonnik, można je dodawać do słodkości i przekąsek. Są bardzo słodkie, do wyrobów z nimi dodaje się więc mniej cukru.
  8. Mango kandyzowane - ma żywiczny smak, doskonałe do ciasta i na zdrową przekąskę. Można też pokroić je w słupki i zanurzyć w czekoladzie.
  9. Rodzynki - to źródło błonnika, dodatek do ciast, farszów, sosów. Wysuszone, przed użyciem trzeba namoczyć w wodzie, soku lub alkoholu.
  10. Morele suszone - bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę, do słodkości, a także jako nadzienie do pieczonych mięs.
  11. Żurawina suszona - wzmacnia, chroni układ moczowy; do ciast i ciasteczek, deserów, musli, mięs i sosów.
  12. Ananas kandyzowany - dodaje energii, dobry na przekąskę i do ciast, np. keksów, sernika i drożdżowego.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Zobacz inne porady kulinarne:

Redakcja poleca

REKLAMA