Warto jak najczęściej sięgać po kasze! Są bardzo zdrowe i smaczne. Pamiętajmy jednak, że nie powinny jeść ich osoby, które cierpią na wrzody żołądka! Poznaj sekrety wszystkich 7 rodzajów kasz.
7 gatunków kaszy
- Kasza manna. Drobna, pszenna, pożywna! Do zagęszczania i deserów, a także dla niemowląt. Jest najbardziej lekkostrawna ze wszystkich gatunków kasz.
- Kuskus. Łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, powstaje z pszenicy durum. Najpopularniejszy w kuchni arabskiej. Nie wymaga gotowania, a jedynie zalania gorącą wodą!
- Kasza wiejska. To obtłuszczone i rozdrobnione ziarno jęczmienia. Podobnie jak kasza mazurska i perłowa (polerowana) pasuje do duszonych mięs i warzyw.
- Kasza kukurydziana. Drobna, lekkostrawna, a co ważne - bezglutenowa! Do gotowania na gęsto i na sypko.
- Kasza pęczak. Najmniej przetworzona, gruba kasza jęczmienna. Ma wysoką wartość odżywczą. Doskonała np. do sałatek i zup.
- Kasza gryczana niepalona. Jej odmianą jest kasza krakowska - gryczana łamana. Zawiera więcej witamin niż kasza palona i ma łagodniejszy od niej smak. Jest bezglutenowa.
- Kasza jaglana. Z prosa, lekkostrawna, bezglutenowa, bogata w krzem. Można ją przyrządzać na słodko, jest także świetnym dodatkiem do zup i mięs.