Składniki:
- 150 g masy krówkowej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 1 łyżka gorzkiego kakao,
- 70 g ryżu preparowanego (dmuchanego).
Przygotowanie:
Czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego to smak dzieciństwa, do którego warto powrócić. Słodkie, a jednocześnie lekkie, znikają jedna po drugiej.
Po wymieszaniu dmuchanego ryżu z masą krówkową włóż ulepione szyszki do lodówki, by się nie kleiły.
Naturalny ryż dmuchany znajdziesz na półce ze zdrową żywnością lub obok chrupek kukurydzianych.
- Czekoladę połam w kostki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Masę krówkową podgrzej na małym ogniu, dodaj kakao, wymieszaj.
- Rozpuszczoną czekoladę połącz z masą krówkową, wymieszaj.
- Ryż przesyp do dużej miski, dodaj masę krówkowo-czekoladową, dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj miseczkę z wodą, zamocz w niej ręce, lep z masy małe szyszki i układaj je na talerzu.
- Po ulepieniu szyszki z ryżu preparowanego przechowuj w lodówce, aby czekolada stężała.
Szyszki z ryżu preparowanego możesz też przygotować na bazie cukierków krówek - zamiast masy krówkowej i czekolady. Wystarczy je rozpuścić i ulepić razem z dmuchanym ryżem.
Zobacz przepisy na inne smaki dzieciństwa:
Blok czekoladowy na waflach
Racuchy drożdżowe - prosty przepis
Rurki z kremem - nie tylko dla dzieci