Warto sięgać po ryż! Zawiera w sobie lekkostrawne węglowodany i dużo błonnika. Można go przyrządzić na setki różnych sposobów - zarówno na słono, jak i słodko. Może stać się bazą dań obiadowych, sałatek, przekąsek, deserów, a także zup.
Czy zwracasz uwagę na odmiany ryżu? Przedstawiamy zdjęcia 5 najpopularniejszych gatunków wraz z krótkimi charakterystykami!
Basmati
To odmiana ryżu długoziarnistego, szczególnie popularna w Indiach. Ma delikatne, cienkie ziarna o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku i pięknym zapachu.Basmati jest świetny jako składnik sałatek, a także dodatek do mięs i ryb. Warto zauważyć, że ten gatunek w ogóle się nie klei!
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
Zobacz też przepisy na dania z ryżu:
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem - przepis
Sałatka ryżowa z papryką - przepis
Szyszki z ryżu preparowanego - przepis Ani Starmach
Sałatka ryżowa z papryką - przepis
Szyszki z ryżu preparowanego - przepis Ani Starmach
1
z
4
fot. Fotolia
Odmiany ryżu - ryż arborio
To podstawa klasycznego, włoskiego risotto. Ma dość krótkie, pękate ziarenka, zawierające dużo skrobi. Po ugotowaniu jest kleisty i łatwo oblepia się innymi składnikami dania.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
2
z
4
fot. Fotolia
Odmiany ryżu - ryż czarny
Pochodzi z Chin. W starożytności mógł być spożywany tylko przez cesarza, uchodził za gatunek wybitnie luksusowy. To odmiana kleista, o bardzo mocnym orzechowym aromacie. Po ugotowaniu zmienia kolor na... ciemnofioletowy.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
3
z
4
fot. Fotolia
Odmiany ryżu - ryż japoński
Do odmian japońskich należy kilka gatunków. Wszystkie są średnio lub krótkoziarniste i kleiste. Właśnie dlatego są wprost idealne do przyrządzania narodowego przysmaku Japończyków - sushi! Dostępne w Polsce odmiany pochodzą zazwyczaj z Włoch lub USA.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
4
z
4
fot. Fotolia
Odmiany ryżu - ryż czerwony
To ryż pełnoziarnisty o delikatnym, orzechowym aromacie. Doskonały do dań na słono i na słodko! Zwykle jest dostępny w mieszankach, np. z ryżem czarnym i basmati lub długoziarnistym. Zawiera w sobie mnóstwo dobroczynnych przeciwutleniaczy.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"