Mrożenie botwiny - jak mrozić botwinkę?

Mrożenie botwiny fot. Adobe Stock
Mrożenie botwiny pozwala cieszyć się jej smakiem nawet w zimowe miesiące. Po zamrożeniu botwiny możesz przechowywać ją do 10 miesięcy.
Małgorzata Machnicka / 23.04.2021 09:17
Mrożenie botwiny fot. Adobe Stock

Mrożenie botwiny to doskonały sposób na jej przechowywanie. Sezon na tę nowalijkę trwa od połowy kwietnia do końca czerwca - w tym czasie warto zrobić zapasy, przełożyć do foliowych torebek albo pudełek i schować do zamrażarki. Dzięki temu smakiem botwinki będziesz się mogła cieszyć przez cały rok.

Jak mrozić botwinkę?

Po zamrożeniu botwinę możesz przechowywać przez około 8-10 miesięcy. Jeśli masz spory zapas tego warzywa, możesz również przygotować botwinę na zimę w słoikach. Jak mrozić botwinkę?

  • Botwinę oczyść z poszarpanych, brzydkich liści.
  • Całość dokładnie umyj i osusz na ręczniku kuchennym (botwina przed zamrożeniem musi być sucha).
  • Liście pokrój na kawałki, a buraczki w kostkę. 
  • Pokrojoną botwinę wrzuć do foliowej torebki (świetnie sprawdzą się woreczki strunowe) albo pudełka (plastikowego lub szklanego), które nadaje się do zamrażarki.
  • Botwinę ułóż luźno, w opakowaniu powinno zostać trochę wolnego miejsca.
  • Opakowania z botwiną wstaw do zamrażarki. Na każdym z nich warto przykleić karteczkę z datą, kiedy została zamrożona.

co przygotować z mrożonej botwinki
fot. Chłodnik z botwiny/Adobe Stock

Co przygotować z mrożonej botwiny?

Z mrożonej botwiny możesz przygotować dokładnie to samo, co z tej świeżej (może za wyjątkiem sałatek z surowej botwiny).

Przyrządź z niej chłodnik na bazie maślanki lub kefiru z dodatkiem rzodkiewki, ogórka i koperku albo zupę na ciepło - z dodatkiem fasoli i ziemniaków.

Możesz ją również dodać do placków warzywnych lub kotletów a także do najróżniejszych tart i zapiekanek. Sprawdź więcej przepisów na botwinę! 

Czytaj także:

Jak mrozić grzyby? Mrożenie grzybów surowych, gotowanych, krojonych i w całości
Jak mrozić grzyby? Mrożenie grzybów surowych, gotowanych, krojonych i w całości
Jak mrozić grzyby? Nie jest to trudne, ale warto znać kilka przydatnych wskazówek. Jeśli np. przed mrożeniem grzybów pokroisz je i zblanszujesz, nie będą gorzkie. Praktycznie wszystkie grzyby można mrozić, ale maślaki trzeba wcześniej obrać, z kolei rydze lepiej mrozić w całości. Dowiedz się wszystkiego o mrożeniu grzybów.
Jak przechowywać szparagi? Postoją nawet przez tydzień w domu i lodówce jeśli zrobisz to poprawnie
Jak przechowywać szparagi? Postoją nawet przez tydzień w domu i lodówce jeśli zrobisz to poprawnie
Jak przechowywać szparagi? Możesz je trzymać w lodówce, ale także na kuchennym blacie czy w szafce, ale musisz znać kilka ważnych zasad. Najlepiej obciąć lub odłamać zdrewniałe końce szparagów i wstawić do zimnej wody. Przechowywane w lodówce szparagi dłużej pozostaną świeże. Zielone szparagi możesz też zamrozić.
Jak mrozić pierogi: najlepsze sposoby na mrożenie pierogów surowych i ugotowanych
Jak mrozić pierogi: najlepsze sposoby na mrożenie pierogów surowych i ugotowanych
Jak mrozić pierogi? Można mrozić pierogi surowe i ugotowane, ale koniecznie trzeba je dokładnie osuszyć przed zamrożeniem. Warto też wiedzieć, jak mrozić pierogi surowe, a jak gotowane. Sprawdź, o czym warto pamiętać, a potem przygotuj pierogi na zapas, aby wystarczyły na długi czas.
Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?
Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?
Czosnek najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Jeśli chcesz go trzymać w lodówce, obierz go z łupin i przełóż do szklanego pojemnika.
Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?
Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?
Banany powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej, w dobrze wentylowanym, chłodnym i najlepiej ciemnym pomieszczeniu.
Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
By pieczarki nie ciemniały przechowuj je w lodówce, staraj się ich niepotrzebnie nie dotykać. Pieczarki są nietrwałe i szybko się psują, dlatego unikaj foliowych opakowań.
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Produktów sypkich, takich jak ryż, makaron czy kasza, mamy zazwyczaj w domu spory zapas. Warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby nie zawilgotniały i nie zalęgły się w nich mole spożywcze.

Redakcja poleca

REKLAMA