Mrożenie botwiny fot. Adobe Stock

Mrożenie botwiny - jak mrozić botwinkę?

Mrożenie botwiny pozwala cieszyć się jej smakiem nawet w zimowe miesiące. Po zamrożeniu botwiny możesz przechowywać ją do 10 miesięcy.
Małgorzata Machnicka / 23.04.2021 09:17
Mrożenie botwiny fot. Adobe Stock

Mrożenie botwiny to doskonały sposób na jej przechowywanie. Sezon na tę nowalijkę trwa od połowy kwietnia do końca czerwca - w tym czasie warto zrobić zapasy, przełożyć do foliowych torebek albo pudełek i schować do zamrażarki. Dzięki temu smakiem botwinki będziesz się mogła cieszyć przez cały rok.

Jak mrozić botwinkę?

Po zamrożeniu botwinę możesz przechowywać przez około 8-10 miesięcy. Jeśli masz spory zapas tego warzywa, możesz również przygotować botwinę na zimę w słoikach. Jak mrozić botwinkę?

  • Botwinę oczyść z poszarpanych, brzydkich liści.
  • Całość dokładnie umyj i osusz na ręczniku kuchennym (botwina przed zamrożeniem musi być sucha).
  • Liście pokrój na kawałki, a buraczki w kostkę. 
  • Pokrojoną botwinę wrzuć do foliowej torebki (świetnie sprawdzą się woreczki strunowe) albo pudełka (plastikowego lub szklanego), które nadaje się do zamrażarki.
  • Botwinę ułóż luźno, w opakowaniu powinno zostać trochę wolnego miejsca.
  • Opakowania z botwiną wstaw do zamrażarki. Na każdym z nich warto przykleić karteczkę z datą, kiedy została zamrożona.

co przygotować z mrożonej botwinki
fot. Chłodnik z botwiny/Adobe Stock

Co przygotować z mrożonej botwiny?

Z mrożonej botwiny możesz przygotować dokładnie to samo, co z tej świeżej (może za wyjątkiem sałatek z surowej botwiny).

Przyrządź z niej chłodnik na bazie maślanki lub kefiru z dodatkiem rzodkiewki, ogórka i koperku albo zupę na ciepło - z dodatkiem fasoli i ziemniaków.

Możesz ją również dodać do placków warzywnych lub kotletów a także do najróżniejszych tart i zapiekanek. Sprawdź więcej przepisów na botwinę! 

Czytaj także:

Jak przechowywać szparagi? Przechowywanie szparagów nawet przez tydzień
Jak przechowywać szparagi? Przechowywanie szparagów nawet przez tydzień
Jak przechowywać szparagi? Najlepiej obciąć końce szparagów i wstawić do zimnej wody. Przechowywane w lodówce dłużej pozostaną świeże. Zielone szparagi możesz też zamrozić.
Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?
Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?
Czosnek najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Jeśli chcesz go trzymać w lodówce, obierz go z łupin i przełóż do szklanego pojemnika.
Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?
Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?
Banany powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej, w dobrze wentylowanym, chłodnym i najlepiej ciemnym pomieszczeniu.
Jak mrozić pierogi? Mrożenie pierogów surowych i ugotowanych
Jak mrozić pierogi? Mrożenie pierogów surowych i ugotowanych
Można mrozić pierogi surowe i ugotowane, ale koniecznie trzeba je dokładnie osuszyć przed zamrożeniem. Surowe pierogi włóż do zamrażarki oprószone mąką, dopiero po godzinie przełóż do torebki na mrożonki.
Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
By pieczarki nie ciemniały przechowuj je w lodówce, staraj się ich niepotrzebnie nie dotykać. Pieczarki są nietrwałe i szybko się psują, dlatego unikaj foliowych opakowań.
Jak mrozić grzyby? Mrożenie grzybów surowych, gotowanych, krojonych i w całości
Jak mrozić grzyby? Mrożenie grzybów surowych, gotowanych, krojonych i w całości
Jeśli przed mrożeniem grzybów pokroisz je i zblanszujesz, nie będą gorzkie. Praktycznie wszystkie grzyby można mrozić, ale maślaki trzeba wcześniej obrać, z kolei rydze lepiej mrozić w całości.
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Produktów sypkich, takich jak ryż, makaron czy kasza, mamy zazwyczaj w domu spory zapas. Warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby nie zawilgotniały i nie zalęgły się w nich mole spożywcze.
Co trzeba wiedzieć o mrożeniu kalafiora?
Co trzeba wiedzieć o mrożeniu kalafiora?
Zdarzyło ci się, że musisz nagle wyjechać, a na półce w kuchni leży piękny, biały kalafior, który po twoim powrocie będzie już tylko zwiędniętym kalafiorem? Nie martw się – jest sposób na to, aby zachował kolor. Co musisz wiedzieć o mrożeniu kalafiora?