Jak przechowywać banany fot. Adobe Stock

Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?

Banany powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej, w dobrze wentylowanym, chłodnym i najlepiej ciemnym pomieszczeniu.
Małgorzata Machnicka / 10.02.2021 13:30
Jak przechowywać banany fot. Adobe Stock

Jak przechowywać banany? Najlepiej, jeśli położysz je na dużej misce lub w wiklinowym koszyku i postawisz na stole lub blacie kuchennym. Jeśli kupiłaś banany zawinięte w foliową lub papierową torebkę, po przyniesieniu do domu od razu wyjmij je z opakowania (banany w foliach zdecydowanie szybciej dojrzewają). 

Pamiętaj, by nie wystawiać bananów na bezpośrednie działanie ciepła (grzejniki, płyta kuchenna) i światła słonecznego (najlepiej, żeby stały jak najdalej od okna).

Warto również zwrócić uwagę obok jakich innych owoców czy warzyw je układamy - towarzystwo pomidorów i jabłek sprawia, że szybciej dojrzewają, a tym samym szybciej stają się miękkie i przejrzałe. 

Czy banany można przechowywać w lodówce?

I tak i nie. Jeśli kupiłaś niezbyt dojrzałe banany, zdecydowanie lepiej jest je przechowywać w temperaturze pokojowej - szybciej dojrzeją. Jeśli jednak masz w domu mocno dojrzałe banany i chcesz przedłużyć ich trwałość o 1-2 dni, warto wtedy włożyć je do lodówki.

Pamiętaj, że jeśli włożysz banany do lodówki, a potem je z niej wyjmiesz, to poprzez zakłócenie procesu dojrzewania może on już nie zostać wznowiony. 

Jak przedłużyć świeżość bananów?

Jeśli kupiłaś naraz dużo bananów i nie chcesz zużyć wszystkich od razu, owiń samą kiść folią aluminiową lub spożywczą - ochroni to przed odparowaniem wilgoci, a tym samym spowolni proces dojrzewania bananów.

Banany możesz również zamrozić. Wystarczy obrać je ze skórki, pokroić na ćwiartki lub plasterki (możesz też utrzeć je na mus) i włożyć do woreczków strunowych lub niewielkich pojemniczków. Mrożone banany można trzymać w zamrażarce maksymalnie przez 6 miesięcy.

czy można mrozić banany
fot. Adobe Stock

Co zrobić, żeby banany nie ciemniały?

Banany już w kilka minut po obraniu ciemnieją, aż stają się brązowe (podobnie jak awokado). Nie wpływa to na ich smak, ma jednak spore znaczenie estetyczne. Jeśli chcesz, by banany zachowały swój piękny kolor, skrop je sokiem z cytryny (albo innego cytrusa). 

Co zrobić jeśli banany są zielone?

Jeśli kupiłaś twarde i nieco zielone (lub całkowicie zielone) banany wystarczy położyć je w nieco cieplejszej niż pokojowa temperaturze - dojrzeją w 2-3 dni i staną się słonecznie żółte.  

Więcej porad i trików:

Jak przechowywać jabłka, aby były soczyste i twarde?
Jak przechowywać jabłka, aby były soczyste i twarde?
Czy wiesz, jak przechowywać jabłka w warunkach domowych? Możesz je trzymać w lodówce, piwnicy albo ciemnym pomieszczeniu, w którym ustawisz wiaderko z wodą.
Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
Jak przechowywać pieczarki, by dłużej były świeże?
By pieczarki nie ciemniały przechowuj je w lodówce, staraj się ich niepotrzebnie nie dotykać. Pieczarki są nietrwałe i szybko się psują, dlatego unikaj foliowych opakowań.
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę, aby się nie zepsuły?
Produktów sypkich, takich jak ryż, makaron czy kasza, mamy zazwyczaj w domu spory zapas. Warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby nie zawilgotniały i nie zalęgły się w nich mole spożywcze.
Jak przechowywać mięso i sery, aby przedłużyć ich trwałość?
Jak przechowywać mięso i sery, aby przedłużyć ich trwałość?
Czy mięso powinniśmy przechowywać w folii czy pergaminie? Czy przechowywanie sera obok mięsa lub wędliny to dobry pomysł?
Jak przechowywać owoce i warzywa?
Jak przechowywać owoce i warzywa?
Zapoznaj się z naszym poradnikiem!
Tagi: banan