Kupując pieczarki w markecie możesz je znaleźć w lodówce lub - częściej - na półce przy warzywach, niekiedy sprzedawane luzem na wagę. Zatem czy po przyniesieniu do domu, pieczarki trzeba włożyć do lodówki?
Jak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały?
Aby przedłużyć trwałość pieczarek, należy trzymać je w lodówce, jednak nie należy przechowywać ich w foliowej torebce. Jeśli kupiłaś pieczarki na wagę, z foliówki przełóż je do szklanego, zamykanego pojemnika i włóż do lodówki.
Jeśli kupiłaś pieczarki w opakowaniu, możesz je w nim pozostawić (wkładając do lodówki), ale zdejmij folię z pudełka. Pieczarki szybko się zepsują, jeśli będziesz ich niepotrzebnie dotykać, dlatego staraj się tego nie robić.
Pieczarki umyj dopiero przed przygotowaniem, nigdy nie myj ich od razu po przyniesieniu ze sklepu.
Ile mogą leżeć pieczarki w lodówce?
Pieczarki dosyć szybko ciemnieją i tracą świeżość. Jeśli tylko zauważysz pleśń, musisz niestety wyrzucić całą partię zamkniętą w jednym pojemniku.
Jak długo mogą leżeć pieczarki w lodówce:
- białe pieczarki: około 4 dni,
- brązowe pieczarki: około 6 dni.
Jeśli wiesz, że w ciągu kilku dni nie zużyjesz pieczarek, możesz je zamrozić. Wówczas wcześniej trzeba je umyć i pokroić. Dzięki temu szybciej je rozmrozisz.
Zobacz jak przechowywać inne produkty spożywcze:
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Jak przechowywać drożdże?
Jak przechowywać kaszę, ryż, makaron i mąkę?