Konfitura z borówki brusznicy, czyli z czerwonej borówki leśnej, zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina przetwory z żurawiny. Ma także podobne zastosowanie – świetnie smakuje jako dodatek do mięs i serów, w tym smażonego camemberta czy grillowanego oscypka.
Spis treści:
- Łatwy przepis na konfiturę z borówki brusznicy
- Przepis na konfiturę z borówki brusznicy do mięs
- Przepis na konfiturę z borówki brusznicy z gruszką
- Przepis na konfiturę z borówki brusznicy do ciast
Łatwa konfitura z borówki brusznicy
Jeśli chcesz, aby w konfiturze z borówki brusznicy niektóre owoce pozostały w całości, zamiast mieszania – potrząsaj od czasu do czasu rondlem.
Składniki:
- 2 szklanki borówki leśnej,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Do rondla wlej 2 łyżki wody i wrzuć umyte owoce. Smaż owoce na wolnym ogniu, po 10 minutach wsyp cukier i smaż dalej mieszając, aby się nie przypaliły.
- Konfiturę z borówki brusznicy przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem.
fot. Adobe Stock
Konfitura z borówki brusznicy do mięsa i serów
Aby cukier nie stłumił lekko kwaśnego smaku borówki brusznicy, wystarczy pół szklanki cukru. Taka konfitura świetnie będzie pasować do mięs i serów - na zimno i na ciepło.
Składniki:
- 2 szklanki borówki brusznicy,
- 1/2 szklanki cukru,
- 8 łyżek wody,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Owoce borówki brusznicy umyj i sparz na sicie.
- Do garnka wlej wodę, wrzuć owoce i smaż na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Kiedy część wody odparuje – dodaj cukier i smaż dalej pod przykryciem. Dodaj sok z cytryny.
- Gdy owoce częściowo się rozgotują, zdejmij z ognia i przełóż do słoików. Słoiczki pasteryzuj przez 15 minut.
fot. Adobe Stock
Konfitura z borówki brusznicy z gruszką
Składniki:
- 2 szklanki borówki brusznicy,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 duża gruszka,
- 1/4 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotuj z cukrem, aż się rozpuści i powstanie syrop. Wsyp umyte owoce borówki i smaż przez około godziny, aż większość wody odparuje.
- Gruszkę pokrój w kostkę i dodaj do borówek. Smaż jeszcze przez około 15 minut stale mieszając, aby się nie przypaliły.
- Konfiturę z borówki brusznicy i gruszki przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć i podstaw do góry dnem do ostygnięcia.
fot. Adobe Stock
Konfitura z borówki brusznicy do ciasta
Ten przepis można wykorzystać jako nadzienie do rogalików, pączków i ciastek.
Składniki:
- 2 szklanki brusznicy,
- 1 szklanka cukru,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 słodkie jabłka,
- 3 goździki.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, borówkę przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin.
- Przełóż do garnka, dodaj wodę i gotuj przez około 20 minut, dodaj goździki i pokrojone jabłka.
- Smaż mieszając, aby się nie przypaliły.
- Po kolejnych 20 minutach przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.
Więcej przepisów na domowe przetwory: