Wspomnienie z dzieciństwa
Zupy owocowe kojarzą nam się najczęściej z dzieciństwem, kiedy to mama lub babcia podawała nam to słodkie i orzeźwiające danie na obiad w upalne dni. Dzisiaj również są popularne, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim. Zupę owocową możemy przygotować z kompotu, który pozostał nam z ubiegłego lata, z gotowanych owoców lub świeżych zmiksowanych w postaci chłodnika. Do zupy dodaje się najczęściej śmietanę, lub w wersji light mleko bądź jogurt. Wielkim plusem jest fakt, że możemy użyć do niej praktycznie wszystkich owoców sezonowych.
Truskawkowy zawrót głowy
Truskawki są szczególnie lubiane przez Polaków. Gdy przychodzi na nie sezon, nie ma chyba osoby, która by ich nie spróbowała. Nadają się praktycznie do wszystkiego: można jeść je z cukrem, śmietaną, piec z nimi ciasta, dodawać do kremów czy lodów, dekorować torty lub gofry. Są idealne do przyrządzania dżemów i kompotów. Niesamowicie smakują z szampanem, a ostatnio furorę robią truskawki w wersji wytrawnej: posypane czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Jednak uwaga: często uczulają.
Zupa truskawkowa - jak ją zrobić
Zupę truskawkową możemy zrobić na parę sposobów. Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci lubimy je jeść.
Po pierwsze: zupa z gotowanych owoców
Aby przyrządzić taką zupę potrzebujemy świeżych truskawek, które gotujemy w wodzie przez parę minut, a następnie dodajemy kisiel lub galaretkę. Taką zupę możemy zabielić śmietaną lub mlekiem. Podajemy z makaronem lub ryżem.
Zamiast śmietany można dodać kogel-mogel - jednak w tym przypadku nie możemy doprowadzić do zagotowania zupy, inaczej kogel-mogel się zetnie.
Po drugie: chłodnik
Chłodnik polecany jest na bardzo gorące dni, ponieważ podawany jest mocno schodzony. Aby go zrobić, potrzebujemy świeżych truskawki i mleka lub śmietany. Najważniejsze jest, aby zmiksować wszystko na jednolitą masę, dzięki czemu powstaje mus. Chłodnik najlepiej smakuje sam lub z groszkiem ptysiowym.
Zobacz także: Jak zrobić mus truskawkowy?
Po trzecie: miks owocowy
Truskawki możemy równie dobrze połączyć z innymi owocami Jeśli chcemy, aby nasza zupa była mniej słodka i lekko kwaskowa, wystarczy dodać do truskawek czerwoną porzeczkę. Jeśli lubimy delikatny smak jabłek, możemy je wykorzystać. Truskawki będą również bardzo dobrze komponowały się z owocami leśnymi, czyli jagodami i jeżynami. Nasza zupa zyska nie tylko ciekawy smak, lecz także kolor.
Polecamy: Przetwory z truskawek