Składniki:
- 800 ml tłustej śmietany - 36% lub 42%,
- mikser lub blender,
- naczynia do przechowania masła i maślanki.
Przygotowanie:
Jak zrobić masło w domu, gdy w sklepach ceny maślanych kostek szybują w górę? To prostsze, niż ci się wydaje. Ze składników potrzebujesz jedynie śmietany.
Wiesz zapewne, że możesz zrobić domowy majonez, nacieszyć się słodką domową nutellą. Możesz zaoszczędzić również na maśle i zrobić pyszne domowe smarowidło na kanapkę, czy użyć go do wypieków.
Najlepsze domowe masło wyjdzie z prawdziwej, wiejskiej śmietany - warto w tym celu odwiedzić np. okoliczny targ lub bazarze. Jak zrobić domowe masło, by z dumą postawić je na stole? Przepis jest prosty.
- Przygotuj wysokie naczynie, w którym będziesz ubijać śmietanę na domowe masło. Naszykuj też mikser. Jeśli nie posiadasz miksera, możesz wykorzystać końcówkę ubijającą (trzepaczkę) blendera.
- Śmietanę ubijaj na niskich obrotach przez 15 sekund, następnie zwiększ moc do maksimum.
- Po kilku minutach otrzymasz bitą śmietanę, ale miksuj dalej - do momentu, aż zauważysz, jak zmienia się w masę, która ulega rozwarstwieniu na masło i maślankę.
- Oddziel płynną maślankę od masy, a uzyskane domowe masło możesz przełożyć do maselniczki. Alternatywnie, jeśli jest bardzo zbite, możesz dodać pół szklanki lodowatej wody i zmiksować. Gotowe.
[CMS_PAGE_BREAK]
Przepisy warte uwagi: 4 pyszne patenty na sos do szparagówJak zrobić drożdże w domuKruchy i pulchny domowy chleb z płatkami owsianymi