Jak zrobić masło w domu - przepis krok po kroku

Jak zrobić masło w 5 minut? Wystarczy tłusta śmietana, cierpliwość, mikser lub blender. Solidna porcja masła domowego ok. 300 g wyjdzie z użycia ok. 800 ml śmietany 36% lub 42%.
/ 14.04.2020 12:35
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić masło w domu - przepis krok po kroku fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 10 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 800 ml tłustej śmietany - 36% lub 42%,
  • mikser lub blender,
  • naczynia do przechowania masła i maślanki.
Przygotowanie:
Jak zrobić masło w domu, gdy w sklepach ceny maślanych kostek szybują w górę? To prostsze, niż ci się wydaje. Ze składników potrzebujesz jedynie śmietany. 
 

Wiesz zapewne, że możesz zrobić domowy majonez, nacieszyć się słodką domową nutellą. Możesz zaoszczędzić również na maśle i zrobić pyszne domowe smarowidło na kanapkę, czy użyć go do wypieków.

Najlepsze domowe masło wyjdzie z prawdziwej, wiejskiej śmietany - warto w tym celu odwiedzić np. okoliczny targ lub bazarze. Jak zrobić domowe masło, by z dumą postawić je na stole? Przepis jest prosty.

  1. Przygotuj wysokie naczynie, w którym będziesz ubijać śmietanę na domowe masło. Naszykuj też mikser. Jeśli nie posiadasz miksera, możesz wykorzystać końcówkę ubijającą (trzepaczkę) blendera.
  2. Śmietanę ubijaj na niskich obrotach przez 15 sekund, następnie zwiększ moc do maksimum.
  3. Po kilku minutach otrzymasz bitą śmietanę, ale miksuj dalej - do momentu, aż zauważysz, jak zmienia się w masę, która ulega rozwarstwieniu na masło i maślankę.
  4. Oddziel płynną maślankę od masy, a uzyskane domowe masło możesz przełożyć do maselniczki. Alternatywnie, jeśli jest bardzo zbite, możesz dodać pół szklanki lodowatej wody i zmiksować. Gotowe.

[CMS_PAGE_BREAK]

Przepisy warte uwagi: 4 pyszne patenty na sos do szparagówJak zrobić drożdże w domuKruchy i pulchny domowy chleb z płatkami owsianymi

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA