Jak zrobić idealne ciasto - 5 sztuczek

jak zrobić idealne ciasto, jak zrobić puszyste ciasto, jak zrobić ciasto bez zakalca fot. Fotolia
Śmietana nie jest sztywna? Ciasto się przypaliło?
Weronika Kwaśniak / 09.06.2015 03:01
jak zrobić idealne ciasto, jak zrobić puszyste ciasto, jak zrobić ciasto bez zakalca fot. Fotolia

Pieczenie ciast jest bardzo proste, wymaga jedynie ścisłego trzymania się przepisu. Ważne jest wcześniejsze przygotowanie wszystkich składników, dokładne ich ważenie, zachowanie kolejności wykonywanych czynności oraz przestrzegania właściwej temperatury.

Czasami, mimo tej precyzji, coś jednak nie wychodzi. Wtedy pamiętaj, że nawet niezbyt udany wypiek nie musi wylądować w koszu na śmieci. Dzięki naszym podpowiedziom uratujesz swój deser, a goście nawet nie zauważą drobnych niedoróbek. Jak zrobić idealne ciasto? Jak uratować nieudany wypiek?

1. Jak zrobić jednolitą masę do ciasta?

  • Składniki ucieranego kremu powinny mieć taką samą temperaturę. Dlatego godzinę przed jego przygotowaniem wyjmij je z lodówki.
  • Rozwarstwiony krem możesz ogrzać do temperatury pokojowej i ponownie utrzeć albo wymieszać, dodając do niego żółtko.

2. Jak sprawić, by krem był sztywny?

Krem jest idealny, gdy nie wypływa z ciasta i np. zachowuje kształt wykonanych z niego rozet. Aby taki był, trzeba ściśle przestrzegać proporcji podanych składników.
  • Robiąc krem śmietanowy, dobrze ubij kremówkę (30–36%). Uda ci się to, jeśli wcześniej mocno ją schłodzisz.
  • Jeżeli maślany krem jest zbyt rzadki, dodaj więcej masła.

3. Jak zrobić ciasto bez zakalca?

Wiele wypieków wyrasta w czasie pieczenia i... opada. Wpływ na to ma konsystencja ciasta i szybkość, z jaką stygnie.
  • Ciasto wkładane do formy nie może być zbyt rzadkie - trzymaj się więc receptury. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim wypieki na 15 minut.
  • Gdy odkryłaś zakalec, wykrój tę warstwę ciasta, a blaty przełóż kremem.

4. Jak nie przypalić ciasta?

Przy pieczeniu ciast ważna jest temperatura i czas podany w przepisie.
  • Warto też poznać swój piekarnik: jeśli przypala od góry, po wyrośnięciu przykryj ciasto folią lub papierem do pieczenia. Jeżeli od dołu, na blachę pod formę wysyp odrobinę soli.
  • Przypaloną już powierzchnię najlepiej skrój nożem i pokryj kremem lub lukrem.

5. Jak zrobić puszyste ciasto?

Ciasto przed włożeniem do formy musi być odpowiednio spulchnione.
  • Przestrzegaj więc receptury, nie zapomnij o proszku do pieczenia czy sodzie, dokładnie ucieraj składniki i dobrze ubijaj pianę. Zawsze też przesiewaj przez sito mąkę.
  • Zbyt twarde, zwarte ciasto możesz nasączyć ponczem.
Na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

Zobacz też nasze przepisy z truskawkami:

Redakcja poleca

REKLAMA