co zrobić z czerstwego chleba fot. Adobe Stock

Co zrobić z czerstwego chleba? 7 pomysłów na wykorzystanie suchego pieczywa

Co zrobić ze starego chleba? Możesz go wykorzystać do zrobienia grzanek do zupy lub domowej bułki tartej. Zobacz, co zrobić z czerstwego chleba, by nie marnować żywności.
Weronika Kwaśniak / 24.03.2020 06:30
co zrobić z czerstwego chleba fot. Adobe Stock

Wszyscy uwielbiamy świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką albo apetyczne, jeszcze ciepłe bułki. Niewiele z nas jednak lubi jeść kilkudniowe pieczywo, które tak naprawdę jest już niezbyt smaczne, ale nie nadaje się jeszcze do wyrzucenia. Czy jest sposób na to, co zrobić ze starego chleba? Oczywiście!

Wykorzystywanie resztek jest jedną z najważniejszych zasad zero waste w kuchni. Bardzo często się zdarza, że z całego bochenka pysznego chleba zostaje kilka kromek. Wiele osób wyrzuca je wtedy do śmietnika lub gorzej - na podwórko, by zjadły je ptaki. Niewiele jednak osób wie, że pieczywo jest dla ptaków bardzo niezdrowe. Zobacz, co zrobić z czerstwym chlebem czy bułkami!

Co zrobić z czerstwego chleba?

  1. Nieświeżą kajzerkę lub bagietkę pozostaw na kilka dni na kuchennym blacie, aby wyschła całkowicie i była naprawdę twarda. Potem zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach - nie musisz już kupować tartej bułki!
  2. Suchą kajzerkę lub chleb pokrój w kostkę. Przesmaż na patelni (bez tłuszczu!), aż pieczywo stanie się złociste. Grzanki do zup gotowe!
  3. Z czerstwych kromek możesz przygotować smaczną przekąskę - chleb w jajku. Obtocz pieczywo w roztrzepanym jajku i smaż na patelni. Dodaj też ulubione przyprawy!
  4. Nieświeży chleb idealnie nadaje się do zapiekanek. Nie tylko tych w formie kanapek na ciepło (pieczywo z szynką i serem żółtym podpiekamy 10 minut w piekarniku), ale również do tych obiadowych. Polecamy np. zapiekankę z dynią, a także zapiekankę z chlebem, musztardą i szynką.
  5. Czerstwe pieczywo możesz po prostu włożyć do mikrofalówki i podgrzewać przez ok. 45 sekund - dzięki temu będzie mieć o wiele lepszy smak!
  6. Podeschniętą chałkę obtocz w mleku roztrzepanym z cukrem i cynamonem. Potem podsmaż na patelni - powstanie pyszna przekąska na słodko!
  7. Czerstwy chleb lub bułki wstaw do nagrzanego piekarnika. Obok ustaw naczynie z wodą. Zamknij drzwiczki na około 5-7 minut. Parująca woda sprawi, że pieczywo będzie mniej wyschnięte.

Zobacz też, jak upiec domowy chleb:

Domowy chleb pełnoziarnisty - przepis składniki i przygotowanie
Domowy chleb pełnoziarnisty - przepis składniki i przygotowanie
Nie ma pyszniejszego pieczywa, niż własnoręcznie wypieczony chleb!
Chleb dyniowy - przepis składniki i przygotowanie
Chleb dyniowy - przepis składniki i przygotowanie
Chrupiąca skórka i wspaniały aromat!
Przepis na chleb do żurku na Wielkanoc
Przepis na chleb do żurku na Wielkanoc
Żurek można podawać nie tylko w pięknej porcelanie. Doskonale wygląda i smakuje serwowany w specjalnie przygotowanych chlebkach.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/15.07.2016 12:30
fajne propozycje! tosty francuskie, czyli chleb w jajku uwielbiam! ale często używam też "wczorajszego" chleba do słonych tostów. mam akurat taki na 4 kromki od Morphy Richards, z którego wychodzą super, jak się wybierze fajne dodatki, np. awokado albo dobry ser. mmm, pyszkaaa <3