Czym przyprawiać grillowane potrawy?

Mięso na grilla najlepiej odpowiednio wcześniej zamarynować - przyprawienie go na sucho niekoniecznie da się wyczuć. W roli sosu czy marynaty do grillowanych potraw można też wykorzystać... ketchup lub musztardę.
/ 06.06.2013 12:58

Grill

Jakich dodatków potrzebujemy do przygotowania grillowej uczty? Aromatycznej mieszkanki ziół, sosów sałatkowych i bezwarunkowo… ketchupów oraz musztard. Mamy w czym wybierać, bo tradycyjne smaki doczekały się swoich wariacji.

Polecamy: Sosy z awokado do potraw z grilla

Ketchup - najpopularniejszy "sos" do mięsa z grilla

Oprócz tradycyjnego smaku ketchupu dostaniemy w sprzedaży nawet ketchup o smaku śliwkowym. Lekko słodkawy, z wyczuwalną pikanterią. To zasługa doskonałego połączenia słodkich pomidorów, jabłek i śliwek z umiejętnie dobraną mieszanką przypraw ziołowych. Dominująca nuta wędzonych śliwek świetnie komponuje się ze staropolskimi smakami. Polecany do szaszłyków z polędwiczek wieprzowych i wołowych oraz żółtych serów. Co ważne, do Ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym nie dodano żadnych konserwantów. Dlatego warto przechowywać go w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Swoje walory smakowe zachowa przez 12 miesięcy.

Musztarda do grillowanego mięsa

Musztarda sprawdzi się w wielu odsłonach np. na etapie marynowania mięsa np.  karkówki oraz żeberek. Wystarczy połączyć ją z oliwą i dowolną kompozycją ziół. W wersji tradycyjnej musztarda będzie świetnym dodatkiem do pieczonych przysmaków, takich jak kiełbasy lub kaszanki. Jeśli lubimy eksperymentować na naszym stole oprócz odmiany delikatesowej mogą pojawić się te o smakach nawiązujących do regionalnych kuchni świata np. sarepska, kremska, czy rosyjska.

Warzywa na grillu

Pamiętajmy! Letnia biesiada bez warzyw nie ma szansy na sukces. Chrupiące sałaty, pomidory, papryki powinny znaleźć się na naszym talerzu. Aby podkreślić ich smak możemy przygotować dip na bazie majonezu oraz świeżych ziół np. bazylii. Sos będzie ciekawym uzupełnieniem nie tylko sałatek, ale także grillowanych warzyw. Mieszanka przypraw, dzięki zawartości kolendry, kardamonu, goździków oraz imbiru nada naszym daniom indyjskiego aromatu. W sam raz na wakacyjne degustacje.

Panujecie spotkanie z najbliższymi i nie wiecie jak ich zaskoczyć daniami z rusztu? Wystarczy, że zrezygnujecie ze wszystkiego, co jest wam znane – kiełbasek, karkówki czy żeberek. Wybierzcie produkty, których jeszcze  nie przyrządzaliście – bakłażany, cukinię, paprykę, krewetki, pomidory koktajlowe, czy ser mozzarella… Tym sposobem przygotujecie ucztę godną mistrza. Do dzieła!

Źródło: Materiały prasowe Best Brands PR

Zobacz także: Grillowanie warzyw

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)