Skuteczne i najszybsze rozmrażanie ryby odbywa się w mikrofali. Wystarczy włączyć program rozmrażania i w 12-15 minut filet będzie odlodzony. Jeśli czasu jest nieco więcej, warto filet czy rybę włożyć do letniej wody. Najszybciej rozmrażają się filety. Ryba w całości potrzebuje więcej czasu. Aby go skrócić, wodę warto co jakiś czas wymienić na świeżą, nadal letnią.
Spis treści:
Jak szybko rozmrozić rybę bez mikrofali?
Oto sposoby na szybkie rozmrożenie ryby bez używania mikrofali:
- Włóż filet z ryby pod bieżącą zimną wodę. Stopniowo podnoś temperaturę wody, aż dojdziesz do temperatury letniej. Gdy lód z wierzchu zacznie ustępować, delikatnie masuj filet, aż całkowicie się rozmrozi.
- Jeśli nie chcesz czekać, aż ryba się rozmrozi w twoich dłoniach, po etapie wstępnego rozmrażania pod bieżącą wodą, włóż filet do naczynia i wlej letnią wodę. Posól ją nieco i zostaw. Co kilka minut mieszaj wodę wokół ryby albo wymieniaj na nową, znowu lekko ją soląc.
- Świetnym patentem jest lekkie posolenie ryby, skropienie jej cytryną, włożenie do garnka i zalanie jej gazowaną wodą lub mlekiem – tylko tyle, aby ją przykryć.
- Zawiń zamrożoną rybę w folię aluminiową. Zrób od spodu kilka dziurek w folii i połóż rybę na kratce. Na samym dole piekarnika postaw blachę, w którą będzie ściekać woda. Ustaw piekarnik na 30 stopni (ostatecznie 50 stopni) z termoobiegiem. Wstaw naczynie z rybą do piekarnika. Gdy osiągnie on założoną temperaturę, trzymaj w nim rybę ok. 15-20 minut. Po tym czasie sprawdź, jak sobie radzi z odladzaniem i w razie potrzeby pozwól jej jeszcze trochę posiedzieć w cieple. Najlepsze są temperatury poniżej 40 stopni, gdyż nie powinny spowodować ścinania się mięsa ryby.
Rozmrażanie wodą czy mlekiem jest skuteczne, ale ma jedną wadę – ryba nasiąka. Dlatego zwłaszcza przed smażeniem czy grillowaniem, szybko rozmrożoną rybę trzeba bardzo dokładnie odsączyć i osuszyć. Najlepiej robić to czystą bawełnianą ściereczką. Wygodniej byłoby ręcznikiem papierowym, ale on ma tendencję do rwania się i oblepiania ryby. Dlatego lepiej poświęcić ściereczkę, którą trzeba po osuszeniu ryby odłożyć do prania.
fot. Jak szybko rozmrozić rybę bez mikrofali/ Adobe Stock, Alesia Berlezova
Kiedy ryby nie trzeba rozmrażać?
Przed pewnymi rodzajami obróbki ryby nie trzeba rozmrażać. Zamrożoną rybę można od razu wrzucić do wrzątku, jeśli ma być ona gotowana.
Także w przypadku ryby z piekarnika można zaryzykować wsadzenie zamrożonej ryby do naczynia żaroodpornego. Od razu można obłożyć ją przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Po przykryciu naczynia żaroodpornego należy je wstawić do piekarnika i wtedy go włączyć na 70 stopni. Potem należy temperaturę zwiększać co 10 stopni aż do osiągnięcia temperatury pieczenia. Rosnąca temperatura zacznie rozmrażać rybę, a następnie ją piec.
A co z grillowaniem? Na otwartym grillu woda z zamrożonej ryby spłynie, ale ryby często piecze się w folii aluminiowej, a w niej woda będzie się zbierać. Ostatecznie można w folii od spodu zrobić dziurki do odpływania wody – wtedy jest szansa, że taka przygotowana ryba z grilla się rozmrozi i ładnie zgrilluje, zamiast się ugotować.
Czytaj także:
Ryba miruna: co to za ryba, czy jest zdrowa, jak przygotować?
Dlaczego warto kupić rybę zębacza i jak go podać?
Podpowiadamy, jakie ryby są najzdrowsze