Gotowanie kukurydzy - ile czasu i jak ją gotować?

Gotowanie kukurydzy fot. iStock by Getty Images
Przed gotowaniem kukurydzy warto przełamać ją na pół. Po wrzuceniu do wrzątku gotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut.
Weronika Kwaśniak / 08.06.2020 11:12
Gotowanie kukurydzy fot. iStock by Getty Images

Gotowanie kukurydzy powinno odbywać się w nieosolonej wodzie - pod wpływem soli kukurydza nieco twardnieje, dlatego lepiej lekko osłodzić wodę, a kukurydzę posolić dopiero na talerzu. 

Ile czasu i jak gotować kukurydzę?

Aby ugotować kukurydzę, wybierz ładne kolby o dużych, jasnych ziarnach. Obierz je z włókien i wrzuć do gotującej się wody (aby dodatkowo zmiękczyć warzywo w trakcie gotowania do wody można dolać trochę mleka).

Kukurydzę gotuj pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-20 minut - najważniejsze, by ziarna były miękkie.

Jak ugotować kukurydzę, by była naprawdę pyszna? Kolbę przed wrzuceniem na wrzątek możesz przełamać na pół (krojenie będzie o wiele trudniejsze). 

Jak podawać gotowaną kukurydzę?

Najprostszym sposobem na podanie gotowanej kukurydzy jest oprószenie jej solą i posmarowanie odrobiną masła. Najlepiej smakuje gorąca, prosto z garnka (wówczas masło położone na wierzchu kolby rozpuszcza się i tym samym równomiernie rozprowadza). 

Aby urozmaicić jej słodki smak, możesz zrobić masło z dodatkiem pietruszki albo rozmarynu. Kukurydza świetnie komponuje się również z sosami - sosem czosnkowym lub barbecue.

jak długo gotować kukurydzę
fot. iStock

Jak jeszcze można podawać kukurydzę?

Kukurydza zwyczajna (hiszp. maíz) jest tradycyjnym składnikiem kuchni meksykańskiej. Dotarła do Europy właśnie z tych rejonów. Samą kukurydzę można przyrządzać na wiele sposobów:

  • prażąc (tzw. popcorn),
  • gotując,
  • grillując.

Z kukurydzy produkuje się olej kukurydziany, mąkę, kaszę, (z której możemy zrobić polentę) i wszystkim znane płatki śniadaniowe (najczęściej spożywane z mlekiem). Owoce kukurydzy występują w wielu kolorach: od delikatnie białego, poprzez żółty, pomarańczowy, purpurowy, aż do brunatnego. Najczęściej spotykaną odmianą jest kukurydza żółta.

Co warto wiedzieć o kukurydzy?

Majowie wierzyli, że pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego. W Polsce nie jest ona może aż tak popularna jak w Meksyku, ale jej spożycie w naszym kraju wzrasta.

Obecnie statystyczny Polak zjada rocznie 0,5 kg tego warzywa. Gatunkiem uprawianym w Polsce jest kukurydza cukrowa. Poza walorami smakowymi posiada ona duże znaczenie dietetyczne - odznacza się dużą wartością odżywczą. Szczególną rolę odgrywa w diecie bezglutenowej.

Ziarna kukurydzy są bogate w skrobię i witaminy z grupy B, a także potas, żelazo, fosfor, magnez. Tłoczony z ziaren kukurydzy olej ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Kukurydza z puszki zawiera dużo mniej skrobi niż świeża, posiada natomiast dużo cukru i soli.

Więcej kulinarnych porad:

Jakie są chilijskie sposoby na kukurydzę?
Jakie są chilijskie sposoby na kukurydzę?
Chilijczycy bardzo chętnie sięgają po kukurydzę i znają wiele sposobów na jej przygotowanie. Nikt nie będzie się nudził z kukurydzianym menu.
Kukurydza z grilla - jak ją przygotować, by była idealnie miękka i jędrna?
Kukurydza z grilla - jak ją przygotować, by była idealnie miękka i jędrna?
Kukurydza z grilla z dodatkiem masła i soli jest przyjemnie słodka i chrupiąca. Możesz przygotować ją bez gotowania - wrzuć kukurydzę na grilla na 20 minut. Kukurydza z grilla wychodzi na grillu węglowym, gazowym, elektrycznym, a także w piekarniku z funkcją grillowania. Do grillowanej kukurydzy bardzo pasuje masło czosnkowe, wszelkie salsy i sosy na bazie śmietany.
Jak szybko rozmrozić mięso? Możesz to zrobić w lodówce, zimnej wodzie i mikrofali, ale nigdy w ciepłej wodzie ani na blacie
Jak szybko rozmrozić mięso? Możesz to zrobić w lodówce, zimnej wodzie i mikrofali, ale nigdy w ciepłej wodzie ani na blacie
Jak szybko rozmrozić mięso? Najbezpieczniej jest to robić w lodówce lub zimnej wodzie. Nigdy nie zostawiaj mięsa na kuchennym blacie ani nie rozgrzewaj ciepłą wodą. Nieodpowiednie rozmrażanie mięsa może być bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia i skutkować nawet zatruciem Salmonellą.
Jak zagęścić zupę? 8 sprawdzonych domowych sposobów
Jak zagęścić zupę? 8 sprawdzonych domowych sposobów
Zupę najłatwiej zagęścić za pomocą mąki w postaci zawiesiny lub zasmażki, dodania do zupy śmietany, żółtka lub jogurtu naturalnego. Zupę doskonale zagęszczają też zmiksowane warzywa, ziemniaki, ryż, strączki, a także kasza manna. Każda z wymienionych metod zagęszczania zupy ma swoje wady i zalety.
Jak gotować ziemniaki? Sprawdzone porady, by były idealne
Jak gotować ziemniaki? Sprawdzone porady, by były idealne
Jak gotować ziemniaki? Czas zależy od ich wielkości i odmiany. Zwykle ziemniaki muszą się gotować ok. 15-20 minut. Istotne jest też kiedy dosypujesz sól i czy garnek z ziemniakami przykrywasz pokrywką, czy nie. Aby zrobić pyszne danie z ziemniaków, musisz wiedzieć, jak je odpowiednio przyrządzić.
Jak rozpalić grilla (z podpałką oraz bez)
Jak rozpalić grilla (z podpałką oraz bez)
Podpowiadamy, jak rozpalić grilla przy użyciu podpałki lub bez - w każdym przypadku koniecznie musisz mieć brykiet lub węgiel. Potrzebujesz kwadransa, żeby rozpalić grilla naszym sposobem.
Ile grillować mięso, aby było pyszne i soczyste?
Ile grillować mięso, aby było pyszne i soczyste?
Ile grillować mięso? Wszystko zależy od jego rodzaju. Karkówkę i pierś z kurczaka przygotujesz w 5-6 minut, a ugrillowanie żeberek może zająć nawet 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA