Przepisy na halibuta z dodatkiem masła i ziół zachwycą każdego domownika. To jedna z najbardziej lubianych ryb. To gatunek ceniony nie tylko ze względu na swój smak, ale również z powodu właściwości. Przy wysokiej zawartości białka, cechuje się on niskim poziomem tłuszczu - co za tym idzie, to najmniej kaloryczna ryba!
Mogą ją więc spożywać nawet te osoby, które są na diecie odchudzającej lub mają problemy z cholesterolem. Halibut nie wymaga skomplikowanego przygotowania. Świetnie smakuje zarówno przyrządzany na grillu, jak i pieczony, smażony lub gotowany.
Spis treści:
Przepis na halibuta pieczonego z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 500 g halibuta,
- kilka gałązek koperku,
- 1 cytryna,
- 500 g ziemniaków,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 100 g suszonych pomidorów,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Halibuta natrzyj solą i pieprzem, obłóż koperkiem i plasterkami cytryny.
- Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
- Wstaw do piekarnika 30 minut.
- Po tym czasie dodaj do ziemniaków pokrojone na plasterki ząbki czosnku, a na wierzch ułóż kawałki halibuta z odrobiną masła.
- Rybę posyp pokrojonymi suszonymi pomidorami i zapiekaj przez 15 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na halibuta smażonego w chrupiącej panierce
Składniki:
- 4 filety z halibuta,
- 500 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 jajko,
- płatki kukurydziane,
- bułka tarta,
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Halibuta zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Osusz, oprósz solą, pieprzem, obsyp przyprawą do ryb.
- Każdy kawałek halibuta maczaj w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
- Smaż halibuta z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju z łyżką masła.
- Wyjmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Halibuta podawaj z ryżem i surówką z białej kapusty.
fot. Adobe Stock
Przepis na halibuta na ostro
Składniki:
- 4 filety z halibuta,
- mąka pszenna,
- sok z cytryny,
- 1 papryczka chili,
- świeża kolendra,
- kawałek świeżego imbiru,
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj i osusz na papierowym ręczniku. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Kawałki halibuta obtocz w mące.
- Na patelni podgrzej olej, dodaj drobno posiekaną papryczkę i startym imbirem. Gdy lekko zmiękną, zdejmij je na talerzyk, a na oleju smaż kawałki ryby.
- Usmażonego halibuta podawaj z podsmażoną papryczką, imbirem i kolendrą.
Więcej przepisów na dania z ryb: