Grzybowe sakiewki

Sakiewki wybornie smakują z czerwonym barszczykiem, doskonale rozgrzewają i wprowadzają w doskonały nastrój, nie tylko kulinarny.
/ 23.03.2007 15:57
Składniki ciasta:
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 2 jaja
- 5 dag drożdży
- sól
- świeże posiekane zioła: bazylia i tymianek (można dodać zioła suszone)
- pęczek zielonego szczypiorku

Składniki farszu:
- ok 1 kg leśnych grzybów (mogą być ze słoika, mrożone lub suszone - te wymagają wcześniejszego namoczenia, a jeśli ktoś nie ma takich jesiennych skarbów, to może użyć pieczarek z supermarketu i gwarantuję, że z nimi danie będzie równie apetyczne)
- 2 cebule
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- szczypta imbiru
- sól
- pieprz

Wykonanie:
Farsz
Świeże leśne grzyby wymagają obgotowania przez 15-20 minut, mrożone lub ze słoika ten etap mają już za sobą, więc wystarczy je jedynie pokroić w drobną kostkę (Jeśli używamy grzybów suszonych to trzeba je kilka godzin wcześniej namoczyć).
Zeszklić na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przygotowane wcześniej grzybki, koperek, szczyptę imbiru, sól i pieprz do smaku. Całość dusić na niewielkim ogniu przez ok 20-30 minut (jeśli przyrządzamy farsz z pieczarek, wystarczy ok. 15 minut).

Ciasto
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać rozrobione z jogurtem i cukrem drożdże, jajko, żółtko, sól do smaku oraz posiekane zioła. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto mimo dodatku drożdży nie musi rosnąć!

Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok 0,5 cm, przy pomocy salaterki wykrawać z niego duże koła. Na środku każdego łyżeczką nałożyć farsz i zebrać brzegi, tak aby powstała sakiewka. Każdą z sakiewek zawiązać szczypiorkiem i z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem. Jeśli ktoś lubi, można je dodatkowo posypać ziarnami kminku, ale to już dla smakoszy...

Uformowane sakiewki wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut do złotego koloru. Podawać koniecznie na gorąco.
Sakiewki wybornie smakują z czerwonym barszczykiem, doskonale rozgrzewają i wprowadzają w doskonały nastrój nie tylko kulinarny...

Autor: Danuta Szymańska z Malborka

Redakcja poleca

REKLAMA