Grzybowe risotto z krewetkami królewskimi

Przygotuj na grillu krewetki. Podawaj ułożone na risotto.
/ 21.08.2009 09:30
 
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto Arborio
- 300 g borowików
- 1 kieliszek białego wina Gallo Family Sauvignon Blanc
- 1 posiekana cebula
- 40 g oliwy z oliwek
- 60 g parmezanu
- szczypta kminku
- 100g masła
- 12 krewetek królewskich
- 1 litr warzywnego bulionu


Sposób wykonania:
Oczyść grzyby. Na patelni o cienkim dnie podsmaż delikatnie cebulę i dodaj ryż mieszając. Dodaj wina i pozwól, żeby alkohol wyparował. Gotuj, dodając bulionu i mieszając drewnianą łyżką. Poczekaj aż ryż stanie się al dente. Dodaj posiekane grzyby. Mieszaj kolejno, dodając masło, tymianek, parmezan – aż potrawa stanie się kremowa. Podczas gdy ryż będzie się gotował, przygotuj na grillu krewetki. Podawaj ułożone na risotto.


Przepis pochodzi ze "Zbioru 100 przepisów na prawdziwe włoskie risotto Guida Gallo", wydanego przez Riso Gallo.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)