Jak zrobić ogórki kiszone? Instrukcja krok po kroku

Podpowiadamy, jak w kilku prostych krokach zrobić ogórki kiszone. Są pyszne! Idealnie sprawdzą się jako dodatek do jesienno-zimowych obiadów. Sprawdź!
Agata Bernaciak / 4 miesiące temu

Jak zrobić ogórki kiszone?

Tego potrzebujesz do zrobienia ogórków kiszonych:

  1. Litrowy słoik
  2. Ogórki gruntowe
  3. Czosnek
  4. Koper z łodygą
  5. Liść świeżego chrzanu
  6. Sól kamienna
  7. Woda
  8. Opcjonalnie liście czarnej porzeczki lub wiśni

Jak zrobić ogórki kiszone krok po kroku?

Umyj ogórki i ułóż je pionowo w słoiku. Dodaj 3 ząbki czosnku, chrzan, gałązkę kopru z łodygą, liście czarnej porzeczki lub wiśni. Zalej całą zawartość słoika 0,5 l wody z solą (na 1 litr wody potrzebujesz 1 czubatej łyżki soli). Zakręć mocno słoik. Ogórki będą gotowe już za kilka dni.

Smacznego!

Dowiedz się więcej:
Wyraziste i chrupiące - sprawdź nasze przepisy na ogórki konserwowe
Sprawdź nasze przepisy na ogórki małosolne
Cukinia marynowana na zimę - Kasia gotuje z Polki.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)