Jak zrobić ogórki kiszone?
Tego potrzebujesz do zrobienia ogórków kiszonych:
- Litrowy słoik
- Ogórki gruntowe
- Czosnek
- Koper z łodygą
- Liść świeżego chrzanu
- Sól kamienna
- Woda
- Opcjonalnie liście czarnej porzeczki lub wiśni
Jak zrobić ogórki kiszone krok po kroku?
Umyj ogórki i ułóż je pionowo w słoiku. Dodaj 3 ząbki czosnku, chrzan, gałązkę kopru z łodygą, liście czarnej porzeczki lub wiśni. Zalej całą zawartość słoika 0,5 l wody z solą (na 1 litr wody potrzebujesz 1 czubatej łyżki soli). Zakręć mocno słoik. Ogórki będą gotowe już za kilka dni.
Smacznego!
Dowiedz się więcej:
Wyraziste i chrupiące - sprawdź nasze przepisy na ogórki konserwowe
Sprawdź nasze przepisy na ogórki małosolne
Cukinia marynowana na zimę - Kasia gotuje z Polki.pl