Jak zrobić gołąbki, aby były soczyste i aromatyczne? Zacznij od przygotowania ryżu - ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj go razem z mięsem, dodaj przyprawy, cebulę i uformuj kotlety, które zawiniesz w kapustę.
Do przygotowania gołąbków sprawdzi się zarówno kapusta biała, jak i włoska. W tradycyjnym przepisie występuje mięso wieprzowe, ale może to być również mielona cielęcina albo mięso drobiowe. W wersji jarskiej, mięso możesz zastąpić rybą, a w wersji wegetariańskiej np. pieczarkami.
Przepis na domowe gołąbki
Składniki:
- 1 główka kapusty białej lub włoskiej,
- 150 białego ryżu,
- 2 cebule,
- 500 g wieprzowiny np. łopatki,
- natka pietruszki,
- 1 opakowanie koncentratu pomidorowego,
- 500 ml rosołu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 50 ml śmietany 30%,
- odrobina oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ryż opłucz, zalej wrzącą, osoloną wodą, ugotuj na półmiękko, odcedź.
- Kapustę oczyść z uszkodzonych liści, wytnij głąb, opłucz, zalej dużą ilością wrzącej wody, obgotuj aż liście zmiękną.
- Wyjmij kapustę, oddziel liście, zetnij grube nerwy nie uszkadzając liści.
- Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.
- Mięso umyj, przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z cebulą, ryżem i posiekaną zieleniną. Dopraw solą i pieprzem.
- Na przygotowanych liściach układaj nadzienie, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i ułóż w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty.
- Całość zalej rosołem i duś do miękkości pod przykryciem.
- Pod koniec duszenia wlej śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i przyprawami.
- Miękkie gołąbki wyjmij na półmisek i polej doprawionym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Zobacz więcej przepisów na gołąbki:
Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie
Wegetariańskie gołąbki bez mięsa to przepis, który smakuje także mięsożercom! Do przygotowania farszu wykorzystaj kaszę jaglaną oraz świeże pieczarki. Takie gołąbki dobrze jest zawinąć w kapustę włoską albo... liście winogron. Zobacz, jak przygotować pyszne gołąbki bez mięsa i z czym je podać.
Gołąbki z kapusty pekińskiej. Szybki sposób na tradycyjnej danie
Gołąbki z kapusty pekińskiej to błyskawiczna wersja tego tradycyjnego dania. Zrób do nich farsz z ryżu oraz mięsa mielonego.
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis
Gołąbki z kapusty włoskiej to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podaj je z pomidorowym sosem oraz puree ziemniaczanym.
Gołąbki z czerwonej kapusty - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić gołąbki z czerwonej kapusty? Wyglądają o wiele efektowniej niż te tradycyjne!
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Do gołąbków z rybnym farszem możesz wykorzystać np. dorsza lub mintaja!
Gołąbki z sałaty - przepis składniki i przygotowanie
Są o wiele pyszniejsze niż te tradycyjne!
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.
Gołąbki z kaszą jęczmienną - przepis
Gołąbki z kaszą jęczmienną to danie jednogarnkowe, które posmakuje całej Twojej rodzinie. Przekonaj się o tym!