Jak zrobić gołąbki fot. Adobe Stock, myviewpoint

Jak zrobić gołąbki? Prosty przepis na domowe gołąbki z mięsem i ryżem

Jak zrobić gołąbki? Przygotuj główkę kapusty - włoskiej lub białej, mięso mielone, przyprawy i 500 ml bulionu.
Małgorzata Machnicka / 24.11.2021 12:49
Jak zrobić gołąbki fot. Adobe Stock, myviewpoint

Jak zrobić gołąbki, aby były soczyste i aromatyczne? Zacznij od przygotowania ryżu - ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj go razem z mięsem, dodaj przyprawy, cebulę i uformuj kotlety, które zawiniesz w kapustę.

Do przygotowania gołąbków sprawdzi się zarówno kapusta biała, jak i włoska. W tradycyjnym przepisie występuje mięso wieprzowe, ale może to być również mielona cielęcina albo mięso drobiowe. W wersji jarskiej, mięso możesz zastąpić rybą, a w wersji wegetariańskiej np. pieczarkami. 

Przepis na domowe gołąbki

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej,
  • 150 białego ryżu,
  • 2 cebule,
  • 500 g wieprzowiny np. łopatki,
  • natka pietruszki,
  • 1 opakowanie koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml rosołu,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 50 ml śmietany 30%,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż opłucz, zalej wrzącą, osoloną wodą, ugotuj na półmiękko, odcedź. 
  2. Kapustę oczyść z uszkodzonych liści, wytnij głąb, opłucz, zalej dużą ilością wrzącej wody, obgotuj aż liście zmiękną.
  3. Wyjmij kapustę, oddziel liście, zetnij grube nerwy nie uszkadzając liści.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.
  5. Mięso umyj, przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z cebulą, ryżem i posiekaną zieleniną. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na przygotowanych liściach układaj nadzienie, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i ułóż w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty.
  7. Całość zalej rosołem i duś do miękkości pod przykryciem.
  8. Pod koniec duszenia wlej śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i przyprawami.
  9. Miękkie gołąbki wyjmij na półmisek i polej doprawionym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym.

Zobacz więcej przepisów na gołąbki:

Gołąbki z kapusty pekińskiej. Szybki sposób na tradycyjnej danie
Gołąbki z kapusty pekińskiej. Szybki sposób na tradycyjnej danie
Gołąbki z kapusty pekińskiej to błyskawiczna wersja tego tradycyjnego dania. Zrób do nich farsz z ryżu oraz mięsa mielonego.
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. Tradycyjny przepis
Gołąbki z kapusty włoskiej to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podaj je z pomidorowym sosem oraz puree ziemniaczanym.
Gołąbki z czerwonej kapusty - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki z czerwonej kapusty - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić gołąbki z czerwonej kapusty? Wyglądają o wiele efektowniej niż te tradycyjne!
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Do gołąbków z rybnym farszem możesz wykorzystać np. dorsza lub mintaja!
Gołąbki bez mięsa - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki bez mięsa - przepis składniki i przygotowanie
Przygotuj farsz z kaszy jaglanej i pieczarek!
Gołąbki z sałaty - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki z sałaty - przepis składniki i przygotowanie
Są o wiele pyszniejsze niż te tradycyjne!
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Przepis na gołąbki Magdy Gessler
Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.
Gołąbki z kaszą jęczmienną - przepis
Gołąbki z kaszą jęczmienną - przepis
Gołąbki z kaszą jęczmienną to danie jednogarnkowe, które posmakuje całej Twojej rodzinie. Przekonaj się o tym!