Jak zrobić gołąbki, aby były soczyste i aromatyczne? Zacznij od przygotowania ryżu - ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj go razem z mięsem, dodaj przyprawy, cebulę i uformuj kotlety, które zawiniesz w kapustę.
Do przygotowania gołąbków sprawdzi się zarówno kapusta biała, jak i włoska. W tradycyjnym przepisie występuje mięso wieprzowe, ale może to być również mielona cielęcina albo mięso drobiowe. W wersji jarskiej, mięso możesz zastąpić rybą, a w wersji wegetariańskiej np. pieczarkami.
Przepis na domowe gołąbki
Składniki:
- 1 główka kapusty białej lub włoskiej,
- 150 białego ryżu,
- 2 cebule,
- 500 g wieprzowiny np. łopatki,
- natka pietruszki,
- 1 opakowanie koncentratu pomidorowego,
- 500 ml rosołu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 50 ml śmietany 30%,
- odrobina oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ryż opłucz, zalej wrzącą, osoloną wodą, ugotuj na półmiękko, odcedź.
- Kapustę oczyść z uszkodzonych liści, wytnij głąb, opłucz, zalej dużą ilością wrzącej wody, obgotuj aż liście zmiękną.
- Wyjmij kapustę, oddziel liście, zetnij grube nerwy nie uszkadzając liści.
- Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju.
- Mięso umyj, przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z cebulą, ryżem i posiekaną zieleniną. Dopraw solą i pieprzem.
- Na przygotowanych liściach układaj nadzienie, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i ułóż w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty.
- Całość zalej rosołem i duś do miękkości pod przykryciem.
- Pod koniec duszenia wlej śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i przyprawami.
- Miękkie gołąbki wyjmij na półmisek i polej doprawionym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Zobacz więcej przepisów na gołąbki: