Bataty to słodkie ziemniaki, które dziś dostępne są niemal w każdym markecie. Możliwości, jakie dają w kuchni, są ogromne: pieczone lub gotowane bataty możesz podawać jako dodatek do obiadu, zrobić z nich puree, upiec w plasterkach lub krojone jak frytki, faszerować, a nawet piec z nich ciasta.
Jak gotować bataty w całości?
Bataty umyj dokładnie, a następnie obierz za pomocą nożyka lub nie obieraj, jeśli chcesz ugotować je w mundurkach. Bataty gotowane w mundurkach, zachowają więcej cennych składników odżywczych.
Umyte bataty włóż do dużego garnka i zalej wodą. Możesz zalać je wrzątkiem (dzięki temu stracą mniej wartości odżywczych) lub zimną wodą (będą gotowały się równomiernie).
Nie przykrywaj garnka, aby bataty nie rozpadały się w trakcie gotowania). Na 1 kg batatów daj 1 łyżeczkę soli do gotowania.
Ile gotować bataty w całości? Gotuj je na średnim ogniu przez około 25 - 30 minut. Jeśli bataty są duże i gotujesz je bez obierania, mogą wymagać 35 minut gotowania.
fot. Adobe Stock
Jak gotować bataty krojone?
Bataty obrane i pokrojone w plastry lub w kostkę ugotują się szybciej - będą gotowe nawet w 10 - 15 minut. By sprawdzić, czy bataty są już ugotowane, nakłuj jednego z nich widelcem. Powinien lekko wejść do środka batata.
Jeśli zależy ci na tym, aby bataty ugotowały się szybko i chcesz zrobić z nich np. puree, pokrój je drobno.
Jak gotować bataty na parze?
Bataty możesz oczywiście ugotować także na parze. Do gotowania na parze dodaj mniej soli - pół łyżeczki na 1 kg batatów.
- Do garnka wlej wodę i wstaw sitko lub durszlak, na którym będziesz je gotować.
- Połóż umyte bataty (krojone lub w całości) i oprósz solą.
- Przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu przez około 10 - 25 minut od czasu zagotowania.
Zobacz przepisy na bataty:
Bataty z piekarnika - przepis na smaczne frytki
Wegetariańskie curry z batatem
Pączki z batatów i banana - przepis Anny Lewandowskiej