Jak gotować bataty w całości i krojone?

jak gotować bataty fot. Adobe Stock
Bataty możesz gotować obrane i pokrojone w kostkę lub w mundurkach - wtedy można obrać je dopiero po ugotowaniu. Bataty gotuj przez około 30 minut, niezależnie od odmiany. Na 1 kg batatów daj 1 łyżeczkę soli.
/ 18.01.2021 10:18
jak gotować bataty fot. Adobe Stock

Bataty to słodkie ziemniaki, które dziś dostępne są niemal w każdym markecie. Możliwości, jakie dają w kuchni, są ogromne: pieczone lub gotowane bataty możesz podawać jako dodatek do obiadu, zrobić z nich puree, upiec w plasterkach lub krojone jak frytki, faszerować, a nawet piec z nich ciasta.

Jak gotować bataty w całości?

Bataty umyj dokładnie, a następnie obierz za pomocą nożyka lub nie obieraj, jeśli chcesz ugotować je w mundurkach. Bataty gotowane w mundurkach, zachowają więcej cennych składników odżywczych.

Umyte bataty włóż do dużego garnka i zalej wodą. Możesz zalać je wrzątkiem (dzięki temu stracą mniej wartości odżywczych) lub zimną wodą (będą gotowały się równomiernie). 

Nie przykrywaj garnka, aby bataty nie rozpadały się w trakcie gotowania). Na 1 kg batatów daj 1 łyżeczkę soli do gotowania.

Ile gotować bataty w całości? Gotuj je na średnim ogniu przez około 25 - 30 minut. Jeśli bataty są duże i gotujesz je bez obierania, mogą wymagać 35 minut gotowania.

ile gotować bataty
fot. Adobe Stock

Jak gotować bataty krojone?

Bataty obrane i pokrojone w plastry lub w kostkę ugotują się szybciej - będą gotowe nawet w 10 - 15 minut. By sprawdzić, czy bataty są już ugotowane, nakłuj jednego z nich widelcem. Powinien lekko wejść do środka batata.

Jeśli zależy ci na tym, aby bataty ugotowały się szybko i chcesz zrobić z nich np. puree, pokrój je drobno. 

Jak gotować bataty na parze?

Bataty możesz oczywiście ugotować także na parze. Do gotowania na parze dodaj mniej soli - pół łyżeczki na 1 kg batatów.

  1. Do garnka wlej wodę i wstaw sitko lub durszlak, na którym będziesz je gotować.
  2. Połóż umyte bataty (krojone lub w całości) i oprósz solą.
  3. Przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu przez około 10 - 25 minut od czasu zagotowania.

Zobacz przepisy na bataty:
Bataty z piekarnika - przepis na smaczne frytki
Wegetariańskie curry z batatem
Pączki z batatów i banana - przepis Anny Lewandowskiej

Redakcja poleca

REKLAMA