Bataty są źródłem beta-karotenu oraz witaminy B6 i C, które doskonale wpływają na naszą odporność. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Idealnie smakują pieczone oraz w formie frytek z dodatkiem ulubionych sałatek i mięsa. Sprawdź przepisy na aromatyczne bataty!
Bataty z piekarnika: przepis
Oto składniki na bataty z piekarnika:
- 4 duże bataty
- 3 łyżeczki cukru
- łyżka cynamonu
- pół kostki masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić bataty z piekarnika?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy nakłute widelcem ziemniaki. Pieczemy przez 60 minut w zależności od wielkości batatów. Cukier mieszamy z cynamonem i odkładamy w misce na bok. Miksujemy masło razem z cukrem i cynamonem i układamy we wnętrzu przekrojonych batatów. Serwujemy je na ciepło z dodatkiem ulubionych ziół.
Pieczone bataty: przepis
Oto składniki na pieczone bataty:
- 5-6 batatów
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
Jak zrobić pieczone bataty?
Myjemy i szorujemy ziemniaki z piasku i wszelkich nieczystości. Nakłuwamy widelcem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wykładamy blachę papierem do pieczenia. Układamy kolejno ziemniaki i polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy dokładnie szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane bataty serwujemy przepołowione i wyłożone ulubioną sałatką lub pastą z łososia.
Bataty frytki: przepis
Oto składniki na frytki z batatów:
- 400 g batatów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soli
- łyżka papryki mielonej
- szczypta soli
Jak zrobić frytki z batatów?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dokładnie oczyszczamy i myjemy bataty, które obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze słupki i dokładnie oczyszczamy ręcznikiem papierowym ze skrobi. Dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek, solą i papryką słodką w proszku. Układamy je na blasze do pieczenia i dokładnie nakłuwamy nożem lub widelcem. Pieczemy przez około 40-50 minut. Następnie po wyjęciu studzimy przez około 10 minut i przepoławiamy na pół. Tak przyrządzane bataty serwujemy z dodatkiem sałatki, prażonych orzechów lub pasty rybnej.
Zobacz inne przepisy z kuchni świata