Pieczone bataty fot. Adobe Stock

Dania z batatów - 12 pomysłów na to, co zrobić z batatów

Dania z batatów najczęściej doprawiane są wędzoną papryką, tymiankiem i oregano. Możesz upiec je w piekarniku razem z aromatycznym, warzywnym farszem albo przygotować pożywną zupę krem.
Małgorzata Machnicka / 21.01.2021 14:06
Pieczone bataty fot. Adobe Stock

Najpopularniejszym daniem z batatów są frytki, kotlety i zupa krem. Możesz z nich przyrządzić także zapiekankę albo po prostu zapiec je z różnymi dodatkami.

Te słodkie ziemniakami są również świetną alternatywą dla typowych kartofli - w dodatku mają bardzo niski indeks glikemiczny. 

Spis treści:

  1. Frytki z batatów
  2. Zupa z batatów
  3. Gnocchi z batatów
  4. Zapiekanka z batatów
  5. Pieczone bataty
  6. Faszerowane bataty
  7. Kotlety z batatów

Przepis na frytki z batatów

Składniki:

  • 400 g batatów,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  2. Bataty obierz ze skórki i pokrój na paski.
  3. Przełóż do miski, dodaj oliwę i wszystkie przyprawy razem z solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj dokładnie całość i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
  5. Piecz przez 25 minut z termoobiegiem.
  6. Frytki z batatów podawaj z sosami na bazie jogurtu np. tzatziki.

frytki z batatów przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na zupę z batatów

Składniki:

  • 700 g batatów,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 mały seler,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • świeże oregano (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku na maśle podsmaż cebulę. Dodaj ząbki czosnku, seler i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz bataty obrane i pokrojone w kostkę. 
  2. Po krótkim przesmażeniu zalej całość bulionem i dodaj wszystkie przyprawy.
  3. Gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Zmiksuj całość na gładki krem.
  5. Zupę z batatów podawaj ze śmietaną i świeżym oregano.

zupa z batatów przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na gnocchi z batatów

Składniki:

  • 600 g batatów,
  • 1 jajko,
  • 175 g mąki pszennej,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty umyj i ugotuj w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedź, opłucz krótko pod zimną wodą i obierz ze skórki.
  2. Przetrzyj na gładką masę i odstaw do ostygnięcia na 10-20 minut.
  3. Masę z batatów podsyp łyżeczką soli, dodaj jajko, mąkę i posiekaną pietruszkę i zagnieć na gładką masę.
  4. Na stolnicy wysypanej mąką formuj podłużne wałeczki o średnicy ok. 2 cm i tnij je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszcz widelcem. 
  5. Dużą ilość posolonej wody wlej do rondla i doprowadź do wrzenia.
  6. Gnocchi wrzucaj porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmuj łyżką cedzakową i osusz na ręczniku papierowym.
  7. Gnocchi z batatów podawaj ze świeżą rukolą i tartym parmezanem.

gnocchi z batatów przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na zapiekankę z batatów

Składniki:

  • 700 g batatów,
  • 4 łyżeczki oliwy,
  • 200 g owczego sera,
  • 60 g orzeszków piniowych,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • natka pietruszki,
  • folia aluminiowa,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Bataty obierz i pokrój na plastry o grubości 1 cm. 
  3. Oliwę dopraw solą i pieprzem, dodaj tymianek, paprykę i obtocz w niej bataty.
  4. Ułóż bataty w formie na zapiekankę, przykryj folią aluminiową i piecz przez 20 minut.
  5. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i usuń folię.
  6. Posyp pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi.
  7. Piecz przez kolejnych 10 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej.
  8. Zapiekankę z batatów tuż przed podaniem skrop sokiem z limonki. 

zapiekanka z batatów przepisfot. Adobe Stock

Przepis na pieczone bataty

Składniki:

  • 4 bataty,
  • 1 limonka,
  • 1 papryczka chilli,
  • 150 g sera mozzarella,
  • 20 g imbiru,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty umyj i gotuj przez 10 minut.
  2. Z limonki zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij.
  3. Papryczkę chilli drobno pokrój, imbir obierz i zetrzyj na tarce. 
  4. Sok z limonki, imbir i papryczkę chilli wymieszaj z 1 łyżeczką miodu. 
  5. Podgotowane bataty przetnij na pół i posmaruj marynatą.
  6. Połącz połówki, owiń folią aluminiową i piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 
  7. Suszone pomidory posiekaj razem z czosnkiem. Dodaj skórkę z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą mozzarellę, oliwę i 1 łyżeczkę miodu.
  8. Bataty wyjmij z folii, z każdej połówki wyjmij nieco miąższu i wymieszaj go z wcześniej przygotowanym farszem. Ponownie napełnij połówki i wstaw jeszcze na 5 minut na piekarnika. 
  9. Pieczone bataty podawaj z ulubionym sosem.

pieczone bataty przepisfot. Adobe Stock

Przepis na bataty faszerowane

Składniki:

  • 3 duże bataty,
  • 200 g ugotowanej cieciorki,
  • 1 cebula,
  • 200 g ugotowanej kaszy kuskus,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bataty, ale ich nie obieraj. Każdy z nich przekrój na pół i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez 45 minut.
  2. W tym czasie przygotuj farsz - na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek, kaszę kuskus i cieciorkę.
  3. Dopraw całość sosem sojowym i wędzoną papryką.
  4. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika. Z każdej połówki wybierz połowę miąższu i przełóż go do nadzienia na patelni. Wymieszaj.
  5. Nadzieniem z patelni wypełniej bataty i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.
  6. Faszerowane bataty podawaj z sosem czosnkowym.

bataty faszerowane przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na kotlety z batatów

Składniki:

  • 500 g batatów,
  • 200 g ugotowanej kaszy bulgur,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sezam (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty umyj, ale ich nie obieraj. Każdy z nich przekrój na pół.
  2. Ułóż je na blaszce do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. 
  3. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Dodaj kaszę, drobno posiekaną cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy.
  5. Formuj niewielkie kotlety i smaż na patelni po 3 minuty z każdej strony, a następnie wstaw do piekarnika na 10 minut.
  6. Kotlety z batatów podawaj oprószone sezamem.

kotlety z batatów przepis
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania z batatów:

Jakie owoce jedzą w Indonezji?
Jakie owoce jedzą w Indonezji?
Dobry klimat na wielu indonezyjskich wyspach sprawia, że owoce rosną tu obficie i są naprawdę pyszne. Dodaje się je do deserów i do dań obiadowych.
Z czego słynie kuchnia Peru?
Z czego słynie kuchnia Peru?
Kuchnia peruwiańska jest bardzo różnorodna. Wszystko zależy od regionu, w którym się znajdujemy, a także warunków, jakie panują. Im wyżej w górach, tym więcej dań mięsnych, a mniej rybnych.
Jaka jest kuchnia wenezuelska?
Jaka jest kuchnia wenezuelska?
Kuchnia wenezuelska jest pełna smaku i aromatu, a przy tym naprawdę sycąca. Odnajdą się w niej wszyscy ci, którzy lubią porządnie zjeść.
Jak zrobić bataty? Zobacz przepis na wegetariańskie curry lub upiecz frytki!
Jak zrobić bataty? Zobacz przepis na wegetariańskie curry lub upiecz frytki!
Bataty czyli słodkie ziemniaki coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Zobacz co i w jaki sposób z nich przygotować.
Frytki z batatów - przepis składniki i przygotowanie
Frytki z batatów - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na zdrowe frytki z batatów, które przygotujesz bez większego trudu!
Puree z batatów - przepis video Kasi Bukowskiej
Puree z batatów - przepis video Kasi Bukowskiej
Jak zrobić puree z batatów? Istnieją na to 2 proste sposoby - zobacz, jaki poleca Kasia Bukowska!
Pieczone bataty - przepis video Kasi Bukowskiej
Pieczone bataty - przepis video Kasi Bukowskiej
Lubisz klasyczne frytki? Z pewnością polubisz też pieczone bataty!
Zupa z batatów
Zupa z batatów
Batat czyli inaczej wilec ziemniaczany pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Wytwarza się z nich również mąkę, płatki, skrobię oraz alkohol.