Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Ten aromatyczny sos z suszonych grzybów sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięsa, ale też kasz i makaronów.
Opublikowano: 27.11.2019, 13:48
Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 60 g suszonych grzybów,
- 1 duża cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- olej.
Reklama
Przygotowanie:
Masz paczkę grzybów i zero pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Wypróbuj nasz sprawdzony (i bardzo prosty) przepis na sos z suszonych grzybów, który przygotujesz w mniej niż 20 minut.
Ten sos grzybowy sprawdzi się na przykład w towarzystwie polędwiczek wieprzowych, ale też i w daniu z makaronem we włoskim stylu. Doskonale uzupełni smak każdej kaszy. Jak go przygotować?
- Grzyby namocz w szklance gorącej nocy poprzedniego dnia lub co najmniej kilka godzin przed gotowaniem.
- Odsącz grzyby (zachowaj wodę, w której się moczyły) i potnij je w mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż drobno posiekaną cebulę aż stanie się lekko zarumieniona. Wtedy dodaj grzyby i smaż jeszcze przez jakiś czas.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania. Dolej wodę, w której moczyły się grzyby i duś przed ok. 10 minut.
- Zrób zasmażkę z masła i mąki i dodaj do patelni z sosem. Dokładnie wymieszaj.
- Sos zredukuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
- Podawaj z mięsem, kaszą lub ziemniakami. Możesz udekorować go świeżymi listkami natki pietruszki – będzie wtedy nie tylko pięknie wyglądał, ale dodasz mu też dodatkowego smaku.
Reklama
Przeczytaj więcej przepisów na pyszne sosy:
Sos holenderski – idealny do szparagów
Przepis na sos czosnkowy
Reklama
Reklama
Reklama