Ostre skrzydełka marynowane w miodzie

- Irena Piotrak
Opublikowano: 22.11.2011, 12:07
Reklama
Składniki:
- 12 skrzydełek kurczaka
- duży ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki płatków ostrej papryki
- łyżeczka miodu
- olej
- przyprawa typu vegeta
- sól
Reklama
Przygotowanie:
1. Skrzydełka opłucz, osusz.
2. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Posiekaj natkę, rozetrzyj czosnek.
3. Wymieszaj natkę z czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz majerankiem, papryką, miodem, łyżeczką vegety i 1/2 łyżeczki soli. Wszystko połącz z 1/3 szklanki oleju.
Reklama
4. Tą marynatą posmaruj skrzydełka. Przykryj, odstaw na 30 min. Następnie piecz około 20 minut w temperaturze 190 st. C. Podawaj z zieloną sałatą.
Reklama
Reklama
Reklama