Poza klasycznym przepisem na żeberka w miodzie, którego marynata opiera się oczywiście na miodzie i musztardzie, istnieje również alternatywna wersja żeberek w piwie lub w ketchupie. Żeberka w miodzie możesz udusić na patelni lub upiec w piekarniku. Ten drugi sposób sprawi, że danie będzie nieco lżejsze i mniej tłuste. Chociaż trudno tę potrawę nazwać dietetyczną, ma grono swoich wiernych fanów. Mięso najlepiej marynować wcześniej w przyprawach - przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu smak żeberek w miodzie będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Spis treści:
Przepis na żeberka w miodzie i musztardzie
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki musztardy dijon,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 80 ml octu winnego,
- 3 liście laurowe,
- 2 duże cebule,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Żeberka pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym oleju, odstaw.
- Na tłuszczu pozostałym z podsmażania żeberek zeszklij pokrojone cebule z posiekanym czosnkiem, dodaj miód, musztardę, słodką paprykę, liście laurowe i ocet winny.
- Dopraw solą i pieprzem, przemieszaj, duś na małym ogniu około 15 minut.
- Do sosu dodaj podsmażone żeberka, duś pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Żeberka z miodem podawaj polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.
Żeberka w miodzie i piwie
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 4 łyżki miodu,
- 3 średnie cebule,
- 4 liście laurowe,
- 5 ziarenek pieprzu,
- 5 ziela angielskiego,
- duża szklanka ciemnego piwa,
- szczypta wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Żeberka dokładnie natrzyj papryką, miodem, solą i włóż do głębokiej miski z ciemnym piwem. Odstaw na około 3 godziny do lodówki.
- Mięso obsmaż na patelni i przełóż do rękawa razem z pozostałą częścią przypraw i pokrojoną w piórka cebulą.
- Zapiecz w naczyniu żaroodpornym przez 90 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Żeberka w miodzie i piwie podawaj razem z pieczonymi ziemniakami.
Przepis na żeberka w miodzie i ketchupie
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 3 łyżki miodu,
- szklanka łagodnego ketchupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przyrządzenia marynaty. Cebulę i czosnek obierz, a potem posiekaj. Przełóż do miseczki.
- Dodaj sos sojowy, olej, ketchup, miód, słodką paprykę, pieprz, tymianek i rozmaryn. Całą marynatę bardzo dokładnie wymieszaj.
- Umyte i osuszone żeberka podziel na mniejsze porcje i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Zalej mięso marynatą tak, aby całość była dokładnie nią pokryta.
- Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po upływie wyznaczonego czasu, rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Naczynie żaroodporne warto nakryć teraz folią aluminiową, aby podczas pieczenia mięso nie straciło swojej soczystości.
- Piecz przez 40 minut, a potem przekręć żeberka na drugą stronę. Piecz kolejne 30 minut, a następnie zdejmij folię z wierzchu naczynia i piecz jeszcze 20 minut.
- Żeberka w miodzie i ketchupie podawaj z frytkami i świeżą surówką, np. surówką z białej kapusty.
fot. Żeberka z miodzie i ketchupie/Adobe Stock, Goncharuk film
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.05.2021
Zobacz więcej przepisów na żeberka: