żeberka w miodzie fot. Adobe Stock

Żeberka w miodzie na 3 sposoby: sprawdzone przepisy

Żeberka w miodzie możesz udusić albo upiec w piekarniku. W obu wersjach będą smakować lepiej, jeżeli zdecydujesz się na pieczenie w rękawie lub w folii aluminiowej.
Weronika Kwaśniak / 05.11.2019 12:32
żeberka w miodzie fot. Adobe Stock

Ci, którzy lubią ten rodzaj wieprzowiny, powinni koniecznie wypróbować żeberka w miodzie. Smak mięsa w tym daniu przełamany jest słodką nutą, która dodatkowo go podbija i uzupełnia o naprawdę wyjątkowy wymiar.

Potrawę zazwyczaj dusi się przez około 60 minut, chociaż niektóre wersje zakładają nawet wydłużenie czasu do 90 minut, dzięki czemu mięso jeszcze bardziej rozpływa się w ustach. Żeberka w miodzie możesz również zapiec w piekarniku, co sprawi, że danie będzie lżejsze i mniej tłuste.

Przepis na żeberka w miodzie w wersji duszonej

Oto czego będziesz potrzebować, by przyrządzić żeberka w miodzie:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • olej,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

Na sos:

  • 4 łyżki miodu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki octu winnego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić duszone żeberka w miodzie?

  1. Żeberka pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym oleju, odstaw.
  2. Na tłuszczu pozostałym z podsmażania żeberek zeszklij pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem, dodaj miód, przecier pomidorowy, ocet winny.
  3. Dopraw solą i pieprzem, przemieszaj, duś na małym ogniu około 15 minut.
  4. Do sosu dodaj podsmażone żeberka, duś pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.
  5. Żeberka z miodem podawaj polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.

W wersji z piekarnika

Wolisz żeberka w lżejszej wersji? Przygotuj:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 90 ml oleju,
  • szklanka łagodnego ketchupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • tymianek,
  • papryka słodka,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • sól.

Jak zrobić żeberka w miodzie, pieczone w piekarniku?

  1. Rozpocznij od przyrządzenia marynaty. Cebulę i czosnek obierz, a potem posiekaj. Umieść w miseczce.
  2. Dodaj sos sojowy, olej, ketchup, miód, słodką paprykę, pieprz, tymianek i rozmaryn.
  3. Całą marynatę bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Umyte i osuszone żeberka podziel na mniejsze porcje. Umieść je w naczyniu żaroodpornym.
  5. Zalej mięso marynatą w taki sposób, aby całość była dokładnie nią pokryta.
  6. Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  7. Po upływie wyznaczonego czasu, rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  8. Naczynie żaroodporne warto nakryć teraz folią aluminiową, aby podczas pieczenia mięso nie straciło swojej soczystości.
  9. Piecz przez 40 minut, a potem przekręć żeberka na drugą stronę. Piecz kolejne 30 minut, a następnie zdejmij folię z wierzchu naczynia i piecz jeszcze 20 minut.
  10. Całkowity czas pieczenia żeberek w miodzie powinien wynosić około 90 minut

Żeberka w miodzie i piwie

Oto składniki na pieczone żeberka z dodatkiem piwa:

  • kilogram żeberek wieprzowych
  • 3 średnie cebule czerwone lub białe
  • garść liścia laurowego
  • 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • duża szklanka ciemnego piwa (np. Kozel)
  • szczypta soli
  • szczypta wędzonej papryki
  • 4 łyżki miodu akacjowego lub wielokwiatowego płynnego.

Jak przygotować żeberka w marynacie z miodu i piwa?

  1. Żeberka dokładnie natrzyj papryką, miodem, solą i włóż do głębokiej miski z ciemnym piwem. Odstaw na około 3 godziny w marynacie do mięsa lub zostaw w lodówce na całą noc.
  2. Delikatnie obsmaż na patelni i przełóż do rękawa razem z pozostałą częścią przypraw i pokrojoną w piórka cebulą.
  3. Zapiecz w naczyniu żaroodpornym przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Mięso po tym czasie powinno być delikatne i kruche.

Zobacz więcej ciekawych przepisów:
Doskonały przepis na żeberka w musztardzieKaloryczność mięsa
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/01.12.2018 19:34
Pyszne 🤗 żeberka robiłam duszac przez godz i ze względu na przypalajacy się miód w sosie przełożyłam do piekarnika na 150 st z termoobiegiena ok 45 min. Efekt rewelacyjny bajka niebo w gębie. Polecam 😉