Żeberka w miodzie fot. Adobe Stock, HLPhoto

3 przepisy na żeberka w miodzie: z musztardą, w piwie i w ketchupie

Żeberka w miodzie możesz udusić albo upiec w piekarniku. Możesz doprawiać je musztardą, ketchupem albo przygotować wersję w piwie. Żeberka w miodzie najlepiej dusić przez około 90 minut - wtedy mięso będzie wprost rozpływać się w ustach, a z wierzchu stanie się rumiane. Do marynaty dodaj swoje ulubione przyprawy.
Małgorzata Machnicka / 29.04.2022 12:32
Żeberka w miodzie fot. Adobe Stock, HLPhoto

Poza klasycznym przepisem na żeberka w miodzie, którego marynata opiera się oczywiście na miodzie i musztardzie, istnieje również alternatywna wersja żeberek w piwie lub w ketchupie. Żeberka w miodzie możesz udusić na patelni lub upiec w piekarniku. Ten drugi sposób sprawi, że danie będzie nieco lżejsze i mniej tłuste. Chociaż trudno tę potrawę nazwać dietetyczną, ma grono swoich wiernych fanów. Mięso najlepiej marynować wcześniej w przyprawach - przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu smak żeberek w miodzie będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Spis treści:

  1. Żeberka w miodzie i musztardzie
  2. Żeberka w miodzie i piwie
  3. Żeberka w miodzie i ketchupie

Przepis na żeberka w miodzie i musztardzie

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki musztardy dijon,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula, 
  • 80 ml octu winnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 duże cebule,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym oleju, odstaw.
  2. Na tłuszczu pozostałym z podsmażania żeberek zeszklij pokrojone cebule z posiekanym czosnkiem, dodaj miód, musztardę, słodką paprykę, liście laurowe i ocet winny.
  3. Dopraw solą i pieprzem, przemieszaj, duś na małym ogniu około 15 minut.
  4. Do sosu dodaj podsmażone żeberka, duś pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut, aż mięso będzie miękkie.
  5. Żeberka z miodem podawaj polane sosem, przybrane gałązką natki pietruszki.

Żeberka w miodzie i piwie

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 średnie cebule,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 5 ziela angielskiego,
  • duża szklanka ciemnego piwa,
  • szczypta wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka dokładnie natrzyj papryką, miodem, solą i włóż do głębokiej miski z ciemnym piwem. Odstaw na około 3 godziny do lodówki.
  2. Mięso obsmaż na patelni i przełóż do rękawa razem z pozostałą częścią przypraw i pokrojoną w piórka cebulą.
  3. Zapiecz w naczyniu żaroodpornym przez 90 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  4. Żeberka w miodzie i piwie podawaj razem z pieczonymi ziemniakami.

Przepis na żeberka w miodzie i ketchupie

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 3 łyżki miodu,
  • szklanka łagodnego ketchupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:​

  1. Rozpocznij od przyrządzenia marynaty. Cebulę i czosnek obierz, a potem posiekaj. Przełóż do miseczki.
  2. Dodaj sos sojowy, olej, ketchup, miód, słodką paprykę, pieprz, tymianek i rozmaryn. Całą marynatę bardzo dokładnie wymieszaj.
  3. Umyte i osuszone żeberka podziel na mniejsze porcje i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Zalej mięso marynatą tak, aby całość była dokładnie nią pokryta.
  5. Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  6. Po upływie wyznaczonego czasu, rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  7. Naczynie żaroodporne warto nakryć teraz folią aluminiową, aby podczas pieczenia mięso nie straciło swojej soczystości.
  8. Piecz przez 40 minut, a potem przekręć żeberka na drugą stronę. Piecz kolejne 30 minut, a następnie zdejmij folię z wierzchu naczynia i piecz jeszcze 20 minut.
  9. Żeberka w miodzie i ketchupie podawaj z frytkami i świeżą surówką, np. surówką z białej kapusty.

przepis na żeberka w miodziefot. Żeberka z miodzie i ketchupie/Adobe Stock, Goncharuk film

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.05.2021

Zobacz więcej przepisów na żeberka: